INDEX

--Ayşe Bakış Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Ayşe Hanım merhaba. Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1977 İzmir doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İİB Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. Eşimle beraber İç Tasarım ve Mimarlık üzerine olan işyerimizde 2000 yılından beri çalışmaktayım. Üniversitede okuyan bir kızım ve Bulut adında bir kedim var.


A, B, C, D ve E gruplarında 40 yaş ve 50 yaş üstü ortalama bin erkek futbolcunun yer aldığı, 55 kulübün bir çatı altında toplandığı Ege Masterler Federasyonu'nun ilk Kadın Başkanı seçildiniz. Öncelikle bu federasyonun kurulma amacı, vizyonu ve misyonundan biraz bahseder misiniz?

Eşim 2014 yılında Ege Üniversitesi Sağlık Gücü Masterler takımında oynamaya başladı. 2016 yılında bende aynı derneğin üyesi oldum ve akabinde yönetim kuruluna seçildim. Ege Üniversitesi Sağlık Gücü Masterler derneğinde yönetici iken takım olarak, Ege Masterler Federasyonunda sırası ile 4.lük,3.lük ve 2019 ve 2024 yılında şampiyonluklar yaşadık.
2018 -2021 yılları arasında Ege Master Federasyonunda Denetleme Kurulunda
2021-2024 yılları arasında da Yönetim Kurulunda Sayman olarak görev aldım.
2024 Nisan ayındaki seçimde de 2 dönem başkanlık yapan Haldun Dokel Başkanımızdan başkanlığı devir aldım.

Ege Masterler Federasyonu 2015 yılında kurucu başkanımız Recep Çolak ve kurucu derneklerimiz tarafından Türkiye'de kurulmuş ilk federasyondur. Hif prensibi doğrultusunda, 40 yaş üstü kişileri, futbol sayesinde sporun ve sosyal yaşamın içerisinde tutmaya çalışmaktadır. Bu amaçla federasyon olarak,40 yaş üstü daha önce profesyonel ya da amatör futbol oynamış ya da bu yaşına kadar hiç futbol oynamamış ama içinde hep futbol sevdası olan bireylerin bir araya gelerek kurmuş oldukları takımlar için, turnuvalar düzenleyip, her türlü organizasyonlarını yapıyoruz. Turnuvalarımızı genellikle Ekim ayında başlatıp Nisan ayında bitiriyoruz. Uzun bir maraton, hem yönetim olarak bizler hem de takımlar için. profesyonel bir yönetim anlayışı ile takımlarımızın keyifli bir sezon geçirmelerini sağlıyoruz. Ayrıca EMF olarak son 5 sezondur yine Türkiye'de bir ilke imza atarak +50 yaş kategorisinde de turnuva düzenlemekteyiz. Böyle çok daha fazla yaş grubuna hitap etmekteyiz. +40 yaş grubunda bizlerle spor yapmaya başlayan sporcularımız 60 ve hatta daha ileri yaşlarına kadar bizlerle olmaktadır.

VİZYONUMUZ: Gelecekte Master futbolunun Gençlik ve Spor Bakanlığınca resmi olarak tanınıp, Türkiye Futbol Federasyonu çatısı altına girebilmesi. Böylece 7'den 70'e sporun, toplumun her kesimine yayılmasına kendi yaş grubumuzda katkıda bulunmak istiyoruz.

Başkan seçilmeden önce Ege Masterler Federasyonundaki göreviniz neydi ve bu federasyona 6 sene Başkanlık etmiş olan Sayın Haldun Dokel'le yaptığınız katkılardan, çalışmalardan biraz bahseder misiniz?

Başkan seçilmeden önce EMF'de 2018-2021 yılları arasında denetleme kurulunda, 2021-2024 yılları arasında yönetim kurulunda saymanlık görevini yerine getirdim. Haldun Dokel başkanımla 6 yıllık çalışma dönemimizde federasyonumuz adına faydalı olacak çok fazla işlere imza attık. Ama bence en büyük başarımız erkek dünyasına aitmiş gibi olan master camiasına bir kadının girmesini sağladık. Kendisi, bir kadın olarak beni her zaman onore etmiş ve camiamızda kabul görmemde en büyük desteği vermiştir. Haldun başkanım ile beraber sayısız maç, organizasyon ve toplantılara katıldık. Oyuncular, hakemler maçlarda orta kulübede bir kadın yönetici görmeye alıştılar. Kenarda bir kadın olunca sahadaki futbol bir başka boyuta geçiyor resmen, çünkü oyuncular oyun içindeki gerek konuşmalarına gerekse oyundaki faullerine daha dikkat ediyorlar. Çok gergin geçeceğine inandığımız maçlara giderek oradaki tansiyonu daha en başından düşüyoruz. Tribünlerde eşini izlemeye gelen kadın taraftarlarımız arttı. Master organizasyonları aileleri de kapsayınca ana amaçlarımızdan olan sosyalleşme gerçekleşti.


Bir kadın olarak bu federasyonda çalışmanın eğlenceli ve zor yanları nelerdir, bu konuda yetkililerden talepleriniz neler olur?

Bir kadın olarak federasyonda tek olmanın çok fazla zor yanlarını yaşamadım açıkçası, aralarına girdiğim ilk günden itibaren sevgi ve saygı ile karşılaştım. Sahada olmak, futbolcular ile zaman geçirmek, federasyonumuzu farklı platformlarda kadın yönetici olarak temsil etmek benim için her zaman çok gurur verici oldu. Zaman zaman maçları izlemeye gittiğim spor tesislerinde hijyen sorunu ve kadın taraftar yada oyuncular için yetersiz olan lavabo vs eksikliğidir en zorlandığım konu. Bu yüzden özellikle belediyelerden bu konuda yeterli alt yapıya sahip, kadınları da düşünerek yapılan tesisler isterim açıkçası.


Türkiye'de bu yaş gruplarına hitap eden kaç Masterler Federasyonu var ve onlarla olan ilişkileriniz nasıl?

Ege Masterler Federasyonu Türkiye'de kurulan ilk federasyon ama daha sonrasında Türkiye'de kurulmuş çok sayıda master oluşumu var. Federasyon ve organizasyon olarak yaklaşık 13 - 14 oluşum bulunmakta. Bu federasyonlardan beş tanesiyle; Akdeniz Masterler federasyonu, Anadolu Masterler Dostluk Federasyonu, Türkiye Masterler Birliği Federasyonu., Çukurova Masterler Federasyonu ve İstanbul Veteranlar Ligi, MASVEP adı altında ortak platformumuz bulunmakta

Veteran ve Master arasındaki fark nedir?

Veteran kelime itibariyle askeri bir terim olarak kullanılmakta. Anlam itibariyle ikisi de tecrübeli, usta, deneyimli vb. olarak kullanılsa da veteran çoğunlukla askeri bir terim olarak kullanılmakta. Bizim camiamızda her iki kelime de aynı anlamda kullanılmakta. Profesyonel ya da amatör olarak futbol geçmişi olan ya da hiçbir geçmişi olmayıp futbolu seven ve oynamak isteyen yaş itibari gerekli sınırı aşmış oyunculara master ya da veteran deniliyor.


Şu an Türkiye Masterler Birliği Futbol Federasyonu mu yoksa Ulusal Veteranlar Masterler Konfederasyonu mu aktif ve bunlarla ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz?

Şu anda resmi olarak bir konfederasyon bulunmadığını biliyorum. Bir dönem bununla ilgili bir çalışma oldu ama sonrasında buradaki federasyonlardan bazıları ayrılarak MASVEP çatısı altında platform oluşturdular.


Özellikle dezavantajlı kadınların soyalleşmelerine yönelik federasyonunuzda bu yaş aralıklarında Kadın Branşı açmayı düşünür müsünüz, bu öngörüde bir ekibiniz var mı ve bununla ilgili bir ön araştırma-geliştirme planlarınız olur mu?

Gönlüm her zaman toplumsal bir yara olan dezavantajlı kadınlar için bir şeyler yapmaktan yana. Öncelikle ilk ve tek yönetici olarak, master camiamızda, takımlar içerisindeki kadın yöneticilerin sayısını artırarak sayımızın çoğalması gerekiyor. Ayrıca federasyonumuzda yapılması gereken bazı altyapı çalışmalarımız sürmekte, onları tamamlayıp, günü geldiğinde bir alt komisyon kurarak diğer kadınlarımız için de mutlaka bir şeyler yapacağız. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var.

Yıllara göre Federasyonunuza olan ilgi ve katılım sayıları nasıl gelişti?

Federasyonumuz 2015'de 18 dernek ile başlamış olduğu yolculuğuna, 2018 yılında 32, 2019'da 37, 2020'de 44, 2021'de 45, 2022'de 47, 2023'de 51 derneğe ulaşmış bulunmakta, güncel olarak ise 49 derneğimiz vardır. Federasyonumuzda bulunan derneklerimizin her biri birbirinden kıymetli , özel derneklerdir. Her geçen yıl federasyonumuza olan ilgi ve ligimize katılma talep sayıları artmakta.


Gençlerle ortak sosyal projeler yapma planlarınız olabilir mi, bunu biraz detaylandırır mısınız?

Elbette bu anlamda ortak projeler yapmayı düşünüyoruz. Özellikle babaları bu yaşlarında halâ aktif olarak futbol oynayan gençlerimizi sahada babaları ile buluşturmak istiyoruz. Aynı bölgedeki amatör takımlar ile örnek teşkil etmesi adına zaman zaman etkinliklerde bir araya gelerek 7'den 70'e futbol için sosyal farkındalık yapabiliriz.


Federasyonla ilgili 2 yıllık, 5 yıllık gibi hedef koyduğunuz planlamalar varsa bunları biraz açar mısınız?

Şu an için birinci önceliğimiz MASTER Ligimizin futbol kalitesini daha da iyi bir noktaya getirerek sahalarda TEMİZ FUTBOL, ÖRNEK FUTBOL oynanmasını sağlamaktır.
Federasyon üyesi derneklerimiz ve federasyon olarak bizler birer STK'yız (sivil toplum kuruluşu). Bu anlamda çok daha fazla toplum yararına olacak faaliyetlerde bulunmak istiyoruz. Sosyal medyada, ulusal ve yerel basında çok daha fazla görünür olmak istiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TFF tarafından bizlerin varlığının kabul edilmesini de çok önemseriz. Bizlere tesislerini açarak turnuvalarımızı gerçekleştirmemizi sağlayan yerel yönetimlerden de futbol sahalarının sayısının artırılarak ya da mevcut sahaların gerekli bakımlarının yapılarak sporcularımızın sağlıklı spor yapabilmelerine imkân sağlanması adına gerekli girişimleri yapmak hedeflerimiz arasında. Bizler Atamızın sporu teşvik eden düşüncelerinin izinde giderek, bu yaş grubunda daha fazla kişiye ulaşarak, sporun içinde tutmaya çalışıyoruz.