INDEX

--Dilan Ergün Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Merhaba Dilan. Bize kendinden ve eğitim durumundan bahseder misin?

Öncelikle merhabalar. Ben Dilan Ergün, doğma büyüme Şırnaklıyım. Ailemle beraber Şırnak'ın küçük bir köyünde yaşıyorum. 5 yıl önce merkezde liseye başladım. 1 sene hazırlık olmak üzere 5 yıl lise okudum ve yeni mezun oldum. Şu an 19 yaşındayım.

4 yıl önce lisanslı bir futbolcu olarak başladığın Cudi Spor Kulübünde şu an oynamaya devam ediyorsun. O bölgelerde kadın futboluna kimler destek veriyor ve o bölgedeki kadın futbolcuların problemleri nelerdir?

Bölgemizde kadın futboluna maddi ve manevi destek veren kurum, kuruluşlar veya iş insanları yok denilecek kadar az. Bu bölgedeki kadın futbolcuların sayılamayacak kadar çok problemleri var. Örneğin aile baskısı, toplum baskısı, kendi içinde yaşadığı hayal dünyasının baskısı, geride kalmış ve hep eskiye özenme baskıları...

Takımın hakkında biraz bilgi verir misin, kimlerin emeği çok fazla ve diğer kulüplerle rekabete devam etmek için hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Takım 2018 yılında kuruldu. Takımı kuran, daha önce başka kadın takımların da yer alan ve halen görevine devam eden, kulübe başkanlık eden, takıma hocalık eden, yeri geldiğinde malzemeci olan Osman Hocamızın çabalarıyla ayakta kalıyoruz, diyebilirim. Onun yanı sıra takımın kadın hocası olan ve son 1 senedir bize katılan Çiğdem hocamızın da emekleri fazlasıyla vardır.

Hocaların seni hangi mevkide oynatıyor ve Türkiye'de bu mevki de en iyilerden olabilmek için ekstra hangi çalışmaları yapıyorsun?

Hocalarım beni forvette oynatıyor, en iyi olduğum mevkii. Türkiye'de en iyilerden olabilmek için ekstra çalışma fırsatım olmuyor. Okullar kapandığı gibi 3 aylık yaz tatilinde her sene olduğu gibi mevsimlik işçi olarak Batı'da aileme destek olmak için çalışmaya gidiyorum. Antrenmanlarımı sadece okul sürecinde devam ettirebiliyorum. Bu yüzden de ekstra antrenman yapma fırsatım olmuyor.‬‬‬‬

Kadın futboluna yerel halkın ilgisi ve desteği ne durumda?

Yerel halkın kadın futboluna desteği ve ilgisi hiç yoktur. Bunu şuradan anlıyoruz: kadın futboluna ilgisi olan kız çocuğuna bile karşı çıkıp katılmasına engel olmaktadırlar. Değişmeyen zihniyet ve sürü psikolojisinin devam eden durumuyla kız çocuğu şort giyemez, futbol oynayamaz, gibi sayısız örnekleri vardır. Bunu engelledikleri gibi ne maddi ne manevi herhangi bir destekleri hiç bir şekilde yoktur.

Alt yapınızı kuvvetlendirmek için hocalarınız bölgenizdeki okullarda düzenli yetenek taraması yapıyorlar mı, siz takıma yeni gelen küçük kızlara hangi konularda destek oluyorsunuz?

Alt yapımız için hocalarımız gerek okullarda gerek toplu etkinliklerde futbola ilgisi olan kız çocukları kazandırmak için canla başla mücadele etmektedir. Bizler ise yeni katılan birinin en önemlisi kendini rahat hissetmesi için cana yakın, samimi olmaya çalışıyoruz.

Kendi mevkiinde seni özel kılan yeteneklerin nelerdir?

Çalım tabii ki. O topu ayağımda hissettiğim an benim için sahadaki tek kişi ben oluyorum.

Maçlardaki motivasyon kaynağın nedir ve bir olaya kızdığında tekrar toparlanıp maça konsantre olman kaç dakika sürüyor?

Maçlardaki motivasyon kaynağım tabii ki bizim yöreye ait olmazsa olmazım otlu peynir. Yediğim an kendimi gün boyu dinç, güçlü ve iyi hissediyorum. Genellikle maç içerisinde çabuk sinirlenen biri değilim ama sinirlendiğimde de kendime hakim olabiliyorum. Konsantrasyonumu bozmuyorum fakat maç bitiminde bütün sorun ve sıkıntıları etrafımdakilerle paylaşıp kolayca çözüm bulabiliyoruz.

TFF ve ASKF'den hangi konularda destek beklersin?

TFF'nin erkek futboluna ya da popüler olan büyük takımlara ya da şehirlere verilen fırsatları bu bölgeye de vermesi gerekiyor. Hem tesisleşme hem maddiyat hem de malzemeler konusunda. ASKF'lerin ise bizim haber kanalımız olmalarını isteriz. Yani sesimizi üst mercilere duyurmamızda yardımcı olmalı ve de erkek takımlarına verilen maddi manevi desteklerin de eşit olması gerekir.