INDEX

--Rabia Çelik Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Bize biraz kendinden bahseder misin?

Ben Rabia Çelik. 18 yaşındayım ve yaklaşık 9 yıldır futbol oynuyorum. Eskişehir Teknik Üniversitesi Antrenörlük 1.sınıf öğrencisiyim. Şu anda Eskişehirspor kadın futbol takımında forma giyiyorum.

Futbola başlamadan önce lisanslı olarak bir spor dalı ile ilgileniyor muydun? Futbola yönelimin nasıl oldu?

Lisanslı olarak yalnızca futbol ile ilgilendim. Futbola yönelimim ortaokulda sınıfımdaki erkeklerle birlikte beden eğitimi dersinde futbol oynadığımı gören öğretmenimin beni yönlendirmesi ile başladı. Okulumun hemen yanında Dudullu spor kulübünün olması benim için büyük bir şanstı. Seçmelere katılıp başarılı bir şekilde altyapıda oynama şansı buldum ve maceram başladı.

Türkiye`de 5 yıl sonra kadın futbolunu nerede görüyorsun? Bu alanda Amerika, Fransa gibi ülkelerle rekabet edebiliyor hale gelir mi?

Türkiye’de kadın futbolunun Amerika veya Fransa gibi ülkelerle rekabet edebilmesi için 5 yılı yeterli bulmuyorum çünkü daha fazla gelişmemiz gerektiğini ve aynı zamanda ülkemizde kadın futboluna değerin daha da artması gerektiğini düşünüyorum. Elbette bundan 5 yıl önceki bakış ile şu anki bakış aynı değil. “Kızlar futbol mu oynar” sözünü 5 yıl önce sıkça duyarken şu anda neredeyse duymuyoruz.

TV başta olmak üzere medya ve sponsorluk bağlamında kadın futbolunun daha çok izlenir olması, taraftar bulması için neler yapılmalıdır?

Günümüzde en önemli iletişim araçlarından biri olan televizyonun kadın futbol maçlarını sıkça vermesi, insanların hem kadın futbolu hakkında bilgi sahibi olması, hem de kadın futbolunun önemli bir reklam aracı olmasını sağlar. Bu şekilde insanların daha çok ilgisini çekerek aynı zamanda geniş bir tarafta kitlesine sahip olmasını da sağlayacaktır.

Gençlik Spor Bakanlığı'nın, TFF'nin ve ASKF'nin kadın futboluna ve futbolcusuna olan desteğini yeterli buluyor musun?

Gençlik Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunun sıklıkla bizzat kadın futbolcularla bir araya gelip onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını gidermek için istişare etmeleri çok faydalı olurdu aslında. Gençlik Spor Bakanlığı’nın, TFF ve ASKF’nin daha fazla destekte bulunması elbette kadın futbolunun gelişimine katkı sağlayacaktır.

Türkiye'de futbola yetenekli fakat imkanları olmadığı için bir kulüpte oynama şansı yakalayamayan kız çocukları için neler yapılabilir sence?

GSB, TFF ve ASKF’nin önderliğini yapacağı ve her sene seçmeler düzenlenmesi ve kulüplerden gözlemcilerin de bu organizasyona katılması bu sorunun ortadan kaldırılabileceği gerçeğini yansıtıyor.

Kaç yıldır futbol oynuyorsun ve bu süre içinde ne gibi zorluklar yaşadın? Oynadığın kulüplerden aldığın ücretler seni tatmin etti mi? Ücret konusu senin futbola olan motivasyonunu etkiliyor?

9 yıldır futbol oynuyorum. İlk zamanlarda babamın futbol oynamama karşı çıkması beni çok zorlamıştı ama şu anda en büyük destekçilerimden biri kendisi. Yurt dışında futbol oynayan oyuncuların aldığı ücretle kıyasladığımız zaman elbette aldığımız ücret bizi tatmin etmiyor. Türkiye’de maalesef geçimimizi yalnızca futboldan sağlayamıyoruz ama aldığımız ücret motivasyonumuzu elbette etkiliyor.

Futbolun içinde olan insanların yaptığınız işe daha fazla saygı duyması için neler yapılabilir? Bu konuda genç kızlara ne tavsiye edersin.

Elbette kadın gücü ile erkek gücü bir değil. Birçok insan bunun bilincinde olmasına rağmen kadınların futbol oynamasını küçümsüyor. Futbolun içinde ve futbol bilgisi olan insanların kadın fizik gücünün erkekler ile aynı kategoride değerlendirdiklerini görmedim. Tavsiyem şu ki kendinizi ne bir erkekle ne de bir kızla kıyaslamayın hep en iyisi olmak için kendinizle yarışın

FIFA Başkanı olsan hangi yenilikleri yapardın?

Kadın futbolcuların erkekler ile aynı ücreti almasını ve maçların daha çok yayınlanmasını ve daha çok taraftara erişilmesini sağlardım.

Türkiye'deki Kadın Futbolcuların derdini sence en çok kim dinliyor?

Bence en çok anne babaları dinliyor.

Son olarak eklemek istediğin bir konu var mı?

Süper Lig’ den 3. Lig’e a kadar tüm takımların eşit değer görmesi, tüm liglerin birbirine yakın tarihte başlaması, futbolculara hak edilen ücretin verilmesi ve kadın futboluna karşı olan ön yargının kalkması en büyük temennimdir.