Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı (BCAM), Amerikan Kanser Derneği tarafından Ekim 1985'te başlatıldı. Birincil amaç, hastalık hakkında farkındalık yaratmaktır.
2009 Yılında Terri Alvino Meyer adında bir anne aşırı kemoterapi gördü ve hastalıktan öldü. Kızlarından biri lise amigo takımının kaptanıydı ve annesinin mücadelesini onurlandırmanın bir yolunu düşündü. O Cuma maçları için tüm Amerikan futbolu stadyumunun simgesel renk olarak pembeleşmesini istedi. Bu fikri atletizm okulu yönetim kuruluna götürdü ve PİNK OUT doğdu. Tüm okul bu fikri benimsedi ve futbol takımı, voleybol takımı ve lakros takımı pembeleşti ve Ekim ayına kadar bağış topladı. Bu sayede Meme Kanseri Bilinçlendirme Vakıflarına 15.000 dolarlık bağış yapıldı. Pink Out oyunlarını başlatan "Who" (Dünya Sağlık Örgütü) ile ilgili birçok hikaye olabilir, ancak bu bir mesajın ne kadar güçlü olabileceğinin bir örneğidir.
Farkındalık yaratmayı ve küresel kanser tespit misyonunu büyütmeyi amaçlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan E.R.I.C. ile çalışmaya başladıktan sonra kariyerlerimi iç içe geçirmek için yeşil bir ışık gördüm. E.R.I.C.'nin amacı, topluma bu hastalıkta erken tanımanın kritik olduğunu hatırlatarak dünyanın dört bir yanındaki toplulukları güçlendirmektir. Sadece ekibim Fatih Karagümrük'ün Meme Kanseri Bilinçlendirme Pembe Oyununa ev sahipliği yapmasına yardım etmek mantıklıydı.
Başlangıçta, kulübümle bu fikrim hakkında konuşmakta tereddüt ettim. Sözleşmem Temmuz ayında başladı ve yeni olduğumdan beri yönetimimize büyük fikirler atacak durumda olmadığımı düşünüyordum. Türkiye'de bu tür bir oyun çok nadir olduğu için alacağım cevaptan da emin değildim. Şansıma Başkan Yardımcımız Serkan Hurma fikrimizi kollarını açarak karşıladı ve elinden gelen her şekilde yardıma hazırdı. E.R.I.C. ve Karagümrük proje boyunca harika bir ekip oluşturdular ve ben de bunun bir parçası olduğum için mutluydum.
Bu harekete her şeyi hazırlamak eğlenceli ve heyecan vericiydi ve bu vizyonun hayata geçmesine yardımcı olmak için acil servis görevlilerinden, yönetimden ve takım arkadaşlarımdan fikirlerini keyifle aldım. Arkasında "Erken teşhis kritik önem taşıyor" yazılı pembe formalar, üzerinde Karagümrük ve Acil Servis logoları bulunan pankartlar, maç günü forma, çiçek ve bileklik alan sağ kalanlarımıza mücadelelerini onurlandırmak için tören düzenlendi. Meme kanseri farkındalığı için zaman ve emek harcandı.
Duyurularla ilgili birkaç teknik zorluk olmasına rağmen, ilgili kişiler ve meme kanserinden kurtulanlar bu gün sevildiğini ve onurlandırıldığını hissettiler. Bu olayı her zaman sporun kendisinden daha büyük bir şeyin başlangıcı olarak hatırlayacağım. Hikayelerimizi paylaştığımızda ve konuştuğumuzda, kadınların bu mücadelede yalnız olmadıklarını bilmelerini sağlar. Her yıl bir meme kanseri bilinçlendirme oyununa ev sahipliği yapmayı umuyorum ve umarım bu eğilim Türk Kadın Futbolunda da devam eder.
Bu oyunu organize etmek benim için çok önemliydi. Mart 2023'te anneme Evre 1 meme kanseri teşhisi kondu. O böyle korkunç haberlerle uğraşırken çok uzakta olduğum için kalbimin kırıldığını ve çaresiz hissettiğimi hatırlıyorum. O sırada Budapeşte Macaristan'da Ferencvaros için oynuyordum ve bana söyler söylemez eve uçtum.
Annem her zaman güçlüydü ve mücadeleleriyle başkasını rahatsız etmek istemedi, bu yüzden üç gün sonra eve uçtuğumda ona söylemedim. Yurtdışı futbol oyun programımla yılın sadece iki ayı evdeyim, bu yüzden zor zamanlar geldiğinde her zaman onun yanında olacağımı bilmesini istedim. Altı ay sonra kanseri yendi ve şimdi sağlıklı. Şanslı olanlardan biriyim. Herkes yıllık muayenelerini ve takiplerini almaz ama annem yaptı. Mücadelesinden ve erken tanınmasından o kadar gurur duyuyorum ki, burada şahsen bulunamasa bile onu bu gün onurlandırmak ve tebrik etmek doğru geldi.
Fenerbahçe'ye karşı lig maçında pembe formalı mücadele etmemizi planladım çünkü onlar büyük bir kulüp. Bir YouTube yayın hizmeti var, bu da birçok insanın hayatta kalanları onurlandırmamızı izleyebileceği, erken tanınmak için pankartları görebileceği ve pembe formalarımızın normal siyah beyaz üniformalarımızdan farklı olduğunu görebileceği anlamına geliyordu.
Bu farkındalık güçlü bir ifadeydi ve birçok kişinin buna tanık olmasını istedim. Olaya ayak uydurmamız gerektiğini biliyordum ve annemin izleyebilmesini istedim. O gün sahaya çıktığımda, töreni düzenlemeyle ilgili tüm stresim benim elimde değildi. Önümdeki büyük oyuna odaklanmanın zamanı gelmişti çünkü mücadele ve cesareti onurlandıran bir etkinliğe ev sahipliği yaparken aynı standartlara sahip olmanız gerekiyor. Kazanman gerek. Başka türlü görmedim ve kendime ait bir görevim vardı: Annem için bir gol atmak hedefimdi.
Son düdük çaldığında galibiyete şaşırmadım. Bu galibiyet için çok çalıştık ve bir aile gibi kutladık. Onurlu kurtulanlarımız, arkadaşlarımız, hayranlarımız ve ailemiz bu oyunu izliyordu ve asla unutmayacağım bir sevinç anıydı. Bazıları için bu sadece bir oyundu, ancak o Pazar her yerdeki kadınlara bir tanıklıktı. Türkiye'de kadın futbolunun meme kanserine karşı mücadelede daha fazla yer almasını umuyorum.
ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA: Yakın zamanda Kadın Futbolcular Derneği KAFUDER ve Hanna Marie Barker öncülüğünde meme kanserine ilişkin ortak farkındalık projeleri geliştirilecek ve deneyimli futbolcu Womengool televizyon programında canlı yayın konuğumuz olacak.