Samsun 19 Mayıs ilçesinde ikamet ediyorum. Yörükler İlk ve Orta okulunda okuyorum. 22.02.2011 doğumluyum. Futbola ilk önce mahallede ve okul bahçesinde top oynayan erkek arkadaşlarımın arasına katılıp onlarla oynamak istedim, önce kız olduğum için tabiî ki şaşırdılar fakat iyi oynadığımı gördüklerinde bana “sen gerçekten güzel oynuyorsun” dediler ve sürekli beni maçlarına çağırmaya başladılar. Evde futbol oynamayı çok sevdiğimi ve bir kulübe gitmeyi babama anneme söyledim onlar da zaten futbola olan ilgimin farkında olduklarından birkaç maçımı seyrettikten sonra bana bir futbol topu hediye ettiler. O zamanlar pandemi girdi araya bütün spor faaliyetleri durmuştu. Daha sonra ilçemizde bir kız futbol takımı olmadığı için sosyal medyada araştırırken Samsun’da YabPa akademi kadın futbol takımı olduğunu öğrendiğimde çok sevindim...Babam hemen beni Samsun YabPa akademiye kayıt ettirdi ve böylece futbol yaşamım kulüp düzeyinde başlamış oldu. Yazları haftada 3, okul zamanı hafta sonları antrenman için 100 km gidiş geliş yapıyoruz. 3 yıldır Samsun YabPa akademi kadın futbol takım altyapı ve bu yıl da yarışmacı grupta lisanslı oynuyorum. Fanatik Galatasaray taraftarıyım en sevdiğim futbolcu Messi. Bu yüzden 10 Numara forma tercihim her zaman. Futbol sevgim biz kız olarak çoğu yabancı ve Türk tanınmış futbolcuların kariyer hayatını takip ediyorum, isimlerini biliyorum, evde birçok futbol ile ilgili kitaplarım var. Evde sürekli televizyonda ve internette onları ve taktiksel antrenmanlarını izliyorum beslenme videoları, egzersiz antrenman videoları izliyorum.
Benim lakabım "Futbol Cambazı". Bana bu şekilde hitap ediyorlar. Genelde tarzım itibari ile orta saha önü, forvet ve forvet arkası, sağ kanatta, zaman zaman yerine ve oyun durumuna göre sahanın her yerinde oyun kurup takımı hücuma hazırlıyorum. Tam olarak sahada oynamam dediğim hiçbir mevki yoktur.
Bazen Samsun’a antrenmanlara gidemediğimiz olabiliyor. Babamın işinden dolayı olsun veya başka sebeplerden olsun ama antrenman olsun olmasın ben okul çıkışı, boş vakitlerimde hemen hemen her gün bireysel antrenmanlarımı hiç aksatmıyorum. Babam benim en büyük destekçim, bana birçok top antrenman malzemesi aldı birlikte antrenman yapıyoruz, ormanda düz koşular, kondisyon antrenmanları ve arkadaşlarımı toplayıp onlarla maç yapıyoruz.
Bizim ilçemizde hiç kız futbol takımı yok ve bildiğim kadarı ile Samsun’da YabPa’da benim gibi diğer ilçelerden gelen kız arkadaşlarımdan da biliyorum hiçbir ilçesinde yok, onlarda diğer ilçelerden geliyorlar benim gibi. Kesinlikle önem verilmiyor.
Babam futbol oynamaya başladığımdan bugüne en büyük destekçim oldu, benim için 3 yıldır Samsun’a gidiş gelişlerde fedakârlık yapıyor. İhtiyacım olan antrenman malzemeleri aldı, futbol topları ve kramponlar aldı, aile büyüklerimden çok destek gördüm yakın akrabalarım daima destekler eksiklerimi tamamlarlar, çevremdeki arkadaşlarım manevi olarak daima destek oluyorlar beni yakından takip ediyorlar.
Normal takım antrenmanı dışında babamın aldığı antrenman malzemeleri ile bireysel antrenmanlarıma devam ediyorum, kondisyon ve düz koşu yapıyorum.
Evet kulüp hocalarım ile futbol geleceğime dair gelişimimi, futbol bilgimi ve fizik kondisyonumu daha yukarılara taşıyarak öncelikle büyük takımlarda, Milli takımda ve Avrupa’da oynayacak kapasiteye ulaşmam için planlamalar yapıyoruz.
Hocalarımın benden ileriye dönük beklentilerinin yüksek olduğunun farkındayım. Hocalarımın benden istediği futbolu sevmemin dışında kendimi bireysel olarak geliştirdiğimin farkındalar. Çünkü antrenmanlarda sürekli hareket halindeyim, istedikleri her şeyi harfiyen yapıyorum.
Benim çevremde futbolu seven kızlar benim kadar şanslı değiller maalesef. İlçemizde kız takımı olmadığından futbol oynayamıyor. Benim ailem beni Samsun’a götürüp getirdiği gibi onların imkanları olmayabilir. Yetkililerden tabiî ki herkes gibi tüm kızların futbol sporunu yapmasına imkân sağlamalarını isterim.
Kızımın mahallede ve okulda teneffüslerde erkek arkadaşları ile futbol oynadığını öğrendiğimde pek şaşırmadım açıkçası zaten televizyonda maçları izlerdi Galatasaray taraftarıydı ve Messi hayranıydı futbolu araştırır her ortamda da konuşurduk. Bana futbol maçları yaptığını oynamayı sevdiğini keşke kız takımı olsa bende oynasam dediğinde, etraftan kim ne der, kız futbol oynar mı oynamaz mı diye hiç düşünmeden onun bu isteğini yerine getirmek için araştırmaya koyuldum. Samsun’da İlkadım Belediyesi Yabancılar Pazarı Futbol Akademisi ile iletişime geçip İclal ile birlikte kız futbol takımı altyapısına kayıt ettirdim. YabPa’da 3 yıldır lisanslı olarak yarışmacı grupta antrenmanlara devam ediyor. Yeter ki İclal sevdiği sporu mesleği yapsın sonuna kadar destekçiyim.
Kızıma öncelikle bireysel antrenmanları için gerekli tüm araç gereç malzemeleri tedarik ettim. İşimden arta kalan zamanlarda birlikte antrenman yapıyoruz. Ayrıca sağlıklı beslenme gelişimini de aksatmamak adına her 3 ayda bir diyetisyene götürüyorum. İclal kızımın Türk kadın futbolunda adından söz ettirmesi Milli takımlara en üst seviyede hizmet verebilmesi adına tüm imkanlarımı kullanmaktayım.
Türk kadın futbolumuzun gelişiminin, Avrupa’da ki rakipleri ile aramızdaki seviye farkının önündeki en büyük engel maalesef bu diyebilirim. İclal ve altyapılardaki takım arkadaşları 10-11 yaşından A takım seviyelerine kadar sadece gününü antrenmanla geçirmekte kendi aralarında maç yapmaktalar. Bölgede de takım sayısı tek olduğundan oynayacak rakipleri yok bu yüzden maç rekabeti, saha stad atmosferi yaşamadan yılları geçiyor. Milli takım kategorilerine gittiklerinde Avrupa’da ligleri olan 7-8 yaşında lig görmeye başlayan rakipleri karşısında verim almaları az oluyor. İclal’e gelince kulüp bazında antrenmanlar, kendi aralarında maçlar ve kendi yaş kategorilerindeki erkek takımları ile, bunun haricinde ilçede okul erkek futsal takımında yılda bir iki maç ve mahallede halı sahalarda erkek arkadaşları ile maç yapabiliyor. Bunun da tek artısı kondisyonundan eksik kalmaması oluyor.
İclal YabPa akademide tecrübeli ve futbolu iyi bilen hocamız Hikmet Aktaş’ın ellerinde takım arkadaşları ile birlikte seviye atladı. Bu şekilde çalışmalarına devam ederse YabPa kulübümüzde Milli takımlara ve büyük takımlara futbolcu yetiştiren gözde kulüp olmasından dolayı İclal’in de ileride büyük takımlarda oynayacağına inanıyorum.
En büyük problem kesinlikle takım sayısının azlığı buna bağlı olarak TFF’nin alt lig uygulamasının olmaması, futbol oynamak isteyen yeteneklerin futboldan uzak kalmaları, uzak illerde mevcut takımların tek olmasından dolayı rakip bulamaması, altyapıdan oyuncu yetişmemesi, uzak yerlerde yetişen altyapı oyuncularının keşfedilememesinden dolayı büyük takımlarımızın kadrolarının çoğunu yabancı oyuncuların oluşturması Türk kız futbolcularımızın önünü kesmekte. Ayrıca süper lige bir anda giren büyük kulüplerin yıllardır liglerde mücadele eden takımlardan hazır oyuncu almaları ve sponsor pastasının büyük diliminden faydalanmaları maalesef küçük gelirli kulüpleri bitirdiği gibi altyapıdan yetişen futbolu seven küçük oyuncularında hayallerini sekteye uğrattığını düşünüyorum.
Öncelikle sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da Türk kadın voleybolu ve basketbolu söz sahibi konuma gelmiş durumda…Bunun ardından en çok rağbet gören fakat yeni yeni yükselmeye başlayan kadın futboluna da en az onlar kadar destek olunmalıdır. Kadın hakları diyoruz, kadına değer diyoruz o zaman kadın futbolcuyu ikinci plana atmamak bu sporu ötelememek gerekir. Zamanın şartları göz önünde bulundurulduğunda eskisi gibi değil artık sokaklar çok kötü kızlarımızı sokaklarda oynaması için salmaya korktuğumuz devirde bir tehlike de maalesef evlerimizin içerisinde elimizdeki akıllı cihazlarda yüklü sosyal medya tehlikeleri kol geziyor. Biz çocukları sokaktan kötü alışkanlıklardan kurtarmak için çabaladığımızdan çok sosyal medyanın bataklık taraflarından da kurtarmamız korumamız gerekiyor. Burada kadın hakları, kadına değer ise bu değer her platformda eşit olmalı kadın futbolu göz ardı ediliyorsa bir değer görmüyorsa orada kadına değerden bahsedebilir miyiz? Belediyeler kendi erkek kulüp ve takımlarına maddi olarak kısıtlı imkanlar ile destek oluyorlar. Fakat sosyal sorumluluk açısından devletimizin, yöneticilerimizin kadına verdiği önem ve desteği biz ilk önce burada görmek isteriz. Kadın futbolu son yıllarda azımsanmayacak değere ulaştı. Kadın futbolu da bu değerden payını almalıdır. Öncelikle TFF, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı öncülüğünde Samsun ve diğer tüm illerde Valilikler ve Belediyeler aracılığı ile projeler geliştirilmeli kanısındayım. Kadın futbolu sadece top peşinde koşmak değil bir meslek gelecek edindirme olarak değerlendirilmeli.
Bu kurulacak dernek sayesinde kadın futbolcularının sesi tek elden daha gür çıkacaktır. Haklarını savunacakları bir platform olur. Adaletli bir şekilde sponsor gelirlerinin dağılımında, takım kurmak isteyen kulüpleri teşvik edici kanun, kitap yol gösterici, araştırmacı ekipler ile kadın futbolu ile ilgili seminerler, programlar özel aktiviteler geliştirilmesinde faydalı olur.
İlk mesaj göndermek istediğim futbolun en başındaki kurum olan TFF Türkiye Futbol Federasyon yetkililerinin değer kazanmaya başladığı son yıllarda kadın futbol alt yarışmacı liglerinin başlatmasını arzu ediyoruz. Yarışmanın rekabetin olmadığı bir yerde başarı gelmez.
İclal Engin futbol oynamak için yaratılmış kız çocuğumuz. Çok yetenekli ve futbol aklı şimdiden çok iyi bir durumda. Biraz fiziki anlamda gözetilip geliştirilmesi lazım, özellikle İclal gibi futbolcularımızın kulüp takımlarında takım idmanlarına katılıp müsabaka oynamaları çok önemli. Tabi ki bunları kaliteli hocaların nezaretinde yapmaları belli bir süre sonra farkındalıkları çok belli olacaktır. İnşallah bizler kulüp olarak onlara bu imkanları sunmaya çalışacağız, birazda kulüp dışında da bireysel antrenman ve beslenmelerine dikkat ederlerse 3-4 sene sonra çok iyi yerlerde olacak 10 elit oyuncularımızın içinde olurlar. Bir beklentim de bir an önce çocuklarımızın yaşlarına uygun liglerimizin düzenlenmesidir. O zaman büyük mesafe kat ederler. Gelecek zamanlarda onların yanlarında olmaya çalışacağız Rabbim hem onların hem de bizlerin yardımcısı olsun. İclal gibi daha en az 5.6 oyuncumuz çok iyi olup milli takıma da gidecekler inşallah...
Yabpa akademi hiçbir kuruma bağlı değildir, tamamen kendi imkanları ile mücadelesini vermektedir.
Kulübün gelişimi için sosyal medya dahil bürokrasi halk ve genç kızlarımız için gücümüz nispetinde reklam ve çağrı yapıyoruz lakin ekonomi şartlar ve desteksizlik ilçelerden gelen şehirden uzakta olan kız çocuklarımızın merkeze gelmeleri zor olduğu gibi hayallerinden uzak kalıyorlar bu nedenle ilçelerin kadın futboluna destek verip kulüp kurmaları ve bu kızlara sahip çıkmaları mecburidir.
Yabancı oyuncuya bizde karşıyız lakin Türkiye’de yetişmiş profesyonel oyuncu azlığı nedeniyle mecburen kadroya katmak zorunda kalıyoruz çünkü maddi imkanları güçlü paralı takımlar en iyi oyuncuları alıp diğer kulüpleri açık ara eziyorlar. Biz kulüp olarak aynı zamanda altyapıya en çok önem veren kulüplerin başında geliyoruz. Yetişmiş oyuncu alanındaki açığı yerli yetenekli oyuncular ile doldurmamız şart. O zaman yabancı oyuncudan çok yerli oyuncularımıza rağbet artacaktır.
Sosyal mercilerde olsun, çevremizde olsun şehrin ileri gelen sosyal sorumlulukları olan kimseler olsun sürekli bunun yayınlarını yapıyoruz. Kadın A takım maçlarımıza ve antrenmanlarımıza kızlarımızın aileleri geliyor, her aile komşusunu eşini dostunu da getiriyor böylece bilinirlik ilgi ve farkındalık genişliyor. Ayrıca kızlarımız ile takım halinde sosyal aktivitelere sinema, tiyatro etkinlik vs. katıldığımızda ilgi çekiyoruz. Birçok anaokullarından başlayarak milli eğitim camiası ile iş birliği yaparak kız çocuklarını tesislerimize getirterek aktiviteler yapıyorlar buna ailelerde dahil oluyor.
İclal çok yetenekli ve özel bir oyuncu daha yolu var her gün daha iyiye gidiyor gelecekte adından söz ettireceğiz. O bizim futbol cambazımız
Kızlarımızda erkek takımları statüsünde idman programı yapıyor sadece ağır kondisyonlardan uzak tutuyoruz yapı ve Gen olarak erkeklerden zayıflar.
Samsun’da yetkililerin kızlarımıza sahip çıkmaları ve onların hayallerine destek olmalarını, diğer kadın spor dalları kadar yükselen trend olan kadın futbolunda da Samsun’umuzun bir markası olan YabPa akademi kadın futbol takımımız ve altyapısına gereken önem verildiğinde bu şehrin daima gittiğimiz her yerde marka yüzü ve deplasmanlara gelen diğer tüm takımlarında şehrimize bir katma değer katacağının bilincinde olunması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Türkiye’de kadın futboluna ayrı bir pencere bir ufuk açan siz değerli Womengool dergisine, ekibine bu konuda sesimiz olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İnşallah kadın futbolumuzda yakın bir zamanda her alanda kendini daha güçlü hissettirecek Dünya’da ilk sıralarda adlarını duyduğumuz Türk voleybol, basketbol takımlarımız gibi kadın futbol takımlarımızda adlarından söz ettireceği günleri görmeyi arzuluyoruz.