Futbol, uzun zamandır dünyada en çok rağbet gören spor dalıdır. Çocuk-yaşlı, kadın-erkek 7’den 70’e dünyadaki birçok toplum için önemli bir yer tutmuştur. Kimi zaman bu spor kavga, tartışma hatta savaşlara neden olmuştur. Bunlardan dolayı futbola “adam, delikanlı sporu” denmiştir. Fakat bu tanımlama her toplum için geçerli değildir. Bu toplumlardan bir tanesi Japonlardır. Japonya, kadın futbolunda milli takım ve kulüpler seviyesinde birçok ülkeye kıyasla köklü bir tarihe sahiptir. Bu konuda gelişimini sürdüren Japonya kadın futbolunu sevgili Women Gool okurlarına tanıtmaktan memnuniyet duyacağım.
Japonya’da kadın futbolunun başlangıcı 1970’lere dayanıyor. Bu dönemde kadınlar, Japonya Futbol Federasyonu (JFA)’ye bağlı bölgesel liglerde amatör seviyede futbol oynuyorlardı. 1977’de FC Jinnan’ın AFC (Asya Futbol Federasyonu) Kadınlar Kupası’na Japonya’yı temsilen katılması ile kadınlar futbolunda profesyonelleşmenin adımları atıldı. Bu turnuvadan sonra Japonya Kadınlar milli futbol takımı resmen kurulmuştu ve 1981 AFC Kadınlar Kupası’nda mücadele etmişti. Milli takımın kurulduğu dönemde ülkenin farklı bölgelerindeki kadın futbol takımlarının mücadele edebileceği ilk organizasyon “Tüm Japonya Kadınlar Futbol Şampiyonası” JFA tarafından faaliyete geçti. Aynı zamanda, yine 1981’de, ünlü Japon manga ve anime serisi “Kaptan Tsubasa” ülkede geniş çaplı rağbet görmüş.,80’li yıllarda kız-erkek fark etmeksizin tüm çocuklar futbol oynamaya başlamıştı.
Tüm bu yaşanan gelişmeler başarının habercisi idi. 1986 AFC Kadınlar Kupası ile milli takımdaki oyunculara prim verilmeye başlanmıştı. 1989’da ise “Tüm Japonya Kadınlar Futbol Şampiyonası” yarı profesyonel hale getirilip “L.League (Ladies’ League)” adı verildi. 1991’de ise Japonya kadınlar milli futbol takımı ilk kez Kadınlar Dünya Kupası’na katılma başarısı gösterdi.
1991’den 2002’ye kadar olan dönemde Japonya kadın milli futbol takımı uluslararası arenada hiçbir başarı elde edememiş, özellikle 2000 Sydney Olimpiyatlarına katılamamaları milli takımı ve L.League’i maddi sıkıntıya sokmuştu.
Milli takım ile en çok maça çıkan (205) ve en çok gol kaydeden (83) Homare SawaAğustos 2002'de Japonya Futbol Federasyonu, Makao milli futbol takımının teknik direktörlüğünü yapan Eiji Ueda'yı yeni teknik direktör olarak atadı. Yetkililer kadın futbolunun yeniden canlanmasını beklediler ve 2004 Yaz Olimpiyatları'nı hedefleyen bir takım vaat etmişlerdi. Takım ilk başta bir mağlubiyet serisi yaşadı ancak Ueda takımı kademeli olarak geliştirerek Japonya'da geniş bir destek kazandı. Özellikle, 2004 Olimpiyatlarına kimin katılacağına karar veren Kuzey Kore maçında taraftarlar Ulusal Stadyuma akın etti. Aynı zamanda televizyondan da birçok futbolsever tarafından takip edildi.
Japonya'da kadın futboluna halkın ilgisinin artmasının ardından JFA, takıma bir takma ad seçmek için halka açık bir oylama düzenledi. "Nadeshiko Japan", yaklaşık 2.700 giriş arasından seçildi ve 7 Temmuz 2004'te duyuruldu. Bir tür karanfil olan (Nadeshiko ya da Yamato Nadeshiko), "ideal Japon kadını” anlamına gelir. Aynı zamanda L.League’in adı da “Nadeshiko League” olarak değiştirildi.
2003 ve 2007 FIFA Kadınlar Dünya Kupaları'nda grup aşamasında elenen Nadeshiko’da gelecek için umut vardı. Özellikle Tsubasa etkisi gibi bu dönemde de 2002 Dünya Kupası’nın Japonya-Güney Kore ortaklığında oynanması ülke genelinde futbola olan ilgiyi arttırmıştı. Son 2 Dünya Kupası’ndaki başarısızlıklar 2011’deki mucizeyi körüklemişti.
Japonya, 2010 AFC Kadınlar Asya Kupası'nı üçüncü olarak bitirerek 2011 Kadınlar Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı. Kendi grubunda İngiltere'nin ardından ikinci sırada tamamlayan Japonya, çeyrek finalde güçlü rakipleri ev sahibi Almanya'yı 1-0, yarı finalde ise İsveç'i 3-1 yenerek finale yükseldi. Final maçında ABD ile karşılaşan Japonya uzatma sonunda 2-2 biten maçı penaltı atışlarında 3-1 kazanarak FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanan ilk Asya takımı oldu. Bu, erkek milli takımının en başarılı yılı olan 2011 AFC Asya Kupası'nı kazanmasının hemen ardından geldi. Bu büyük başarıyı sırasıyla; 2012 Londra Olimpiyatları gümüş madalya, 2014 ve 2018 Asya Kupası şampiyonlukları ve 2015 Kadınlar Dünya Kupası 2.’likleri izledi.
2021 itibari ile L.League tamamıyla profesyonel bir formata geçerek “WE League” adını aldı: “WE”nin açılımı ve anlamı “Japan Women's Empowerment Professional Football League (Japonya Kadınları Güçlendirme Profesyonel Futbol Ligi)”dir. Geçen sezonla beraber siftah yapan WE League’de 11 takım mücadele ederken 7 takım J.League takımlarının kadın futbolu uzantılarıdır. 2021-22 sezonun şampiyonu INAC Kobe Leonessa olmuştur.
Günümüzde Avrupa ve ABD’ye birçok futbolcu transfer eden Japonya, FIFA Dünya Kadınlar Futbolu ülkeler sıralamasında 11. Sırada yer alıyor. Her geçen gün gelişmeye devam eden Japonlar yeni Dünya Kupaları kazanmaya hazır.