INDEX

--Nagehan Akşan Röportajı--, Aras Sarı

Öncelikle, kısaca kendinizden bahseder misiniz? ‘Nagehan Akşan’ kimdir?

1988 Trabzon doğumluyum. Siirt Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. Ayrıca antrenörlük Uefa B belgesi sahibiyim. 17 yıldır Kadın Futbol Liginde oynuyorum.

Neden ‘Futbol’?

Kadınlarda zor olan, yüzde 10 olan bir yetenek. Ve bende yeteneğimi geliştirdiğim için futbol. Ayrıca ailemin desteği de çok fazla. Trabzon bir futbol kenti küçük bir şehir olduğunu ve sadece futbolla ön planda olduğunu düşünüyorum.

Özelikle ülkemizde, ‘kadın’ olmayı birkaç kelime ile tanımlayın desem nasıl ve hangi kelimelerle tanımlarsınız?

Kadın olmak cesaretli olmaktır. Kadınlar yapabileceklerinin sınırları olmayanlardır. Kadın olmak güçsüzlüğün önündeki güçtür.

Bir kadın olarak spor camiasında karşılaştığınız en büyük olumsuzluk nedir?

Sadece erkeklerle kıyaslanmak. Yani erkeklerin %90’ı futbolu biliyor ve kadınlarda zor olan bir yeteneği fark edip kıyaslanma yapılması.

Ülkemizi yurt dışında temsil eden bir kadın futbolcu olarak her iki ülkenin liglerini kıyaslarsanız bizlere neler söylemek istersiniz?

Yurtdışında Fifa hakemleri var ve maçların tümü yayınlanıyor. Burada yani Litvanya’da futbol önemli, kadınlar önemli, erkeklerle eşit tutuluyor önemsendiğini hissediyorsun. Antremanları sıkı ve bu antrenmanlarda daha iyi geliştiğinin farkına varıyorsun. Şahsen ben Yurtdışı ile Türkiye arasında çok fark gördüm.

Bu iki ülkeyi futbol açısından kıyasladığımızda alt yapılar, ödenen ücretler, teknik direktörlük eğitimleri ve futbol federasyonları için neler söylersiniz?

Litvanya’da her şey sistemli ilerliyor. Ücretler konusunda kimseyle konuşmanıza gerek kalmıyor. Ücretler zamanında ödeniyor. Antrenmanlar sistematik şekilde haftalık programla veriliyor. Altyapıdaki çocuklar bizimle çalışıyorlar. Maçı kaybetsen de onlara da oynama şansı veriliyor. Maçı kaybedince öfke yok, daha çok çalışmak var.

Sizce, ülkemiz kadın futbolunu göz önünde bulundurduğumuzda kadın futbolcularımız yurt dışı için hazırlar mı?

Çoğunun hazır olduğuna eminim. Bizim ülkemizde de futbol gelişmeye başladı ama kadın futbolunda hak edilen ücretler yok kimse emeğinin karşılığını alamıyor. Tabi ki eskiye göre daha iyi ama belli başlı klüpler ücretleri düzenli ödeyebiliyor. Benim tavsiyem herkes kariyerine yurtdışı eklemeli, burayı tatmalı. Bu, gelişmek için şart diyebilirim.

Futbol dışında ‘Nagehan Akşan’ neler yapar?

Futbol dışında sürekli maç izlerim, kitap okurum, araştırma özelliğim çok fazladır, tek başına olmaktan keyif alırım.

Son olarak kendini kanıtlamış bir ‘kadın sporcu’ olarak kadınlarımıza neler söylemek istersiniz? Özellikle genç kızlarımız profesyonel olarak spora yönelmeliler mi? Onlara söylemek istedikleriniz neler?

Onlara tek diyeceğim şey yeteneklerinin farkında olsunlar ve aileleri onları kısıtlamak yerine arkada olsun ve onlar da bunun için ailelerine bu işi ne kadar çok istediklerini göstersinler, kararlı olsunlar. Birçok kız çocuğuna yardımcı oldum, gittiğim şehirlerde ailelere sporun, özelikle futbolun bana neler kattığını anlattım. Bu işi gerçekten seviyorsanız çok çalışın ve kendinizi geliştirmek için iyi takım kötü takım değerlendirmesi yapmayın değer gördüğünüze inandığınız kluplerde oynayıp kendinizi geliştirmeye odaklanmanız en mantıklı hareketiniz olur. Siirt’te üniversite okuduğum zaman bir konferansa katıldım ve güneydoğudaki kızların sesini kimse duymuyor onlara ses olmaya çalıştım. Onlara yardımcı olabilmek adına çeşitli belediyelerden spor malzemesi de gönderdim. Belki bir ışık da biz tutmuş oluruz diye. Diyeceklerim bu kadar, tüm ‘women gool’ ekibine teşekkür ederim. ‘women gool programı izleyicilerine ve ‘women gool’ dergisi okuyucularına da sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.