INDEX

--Serap Kanmaz Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Merhaba Serap, bize biraz kendinden bahseder misin?

31 yaşındayım (1992).Antalya’lıyım.Şu an aktif olarak futbol oynamaya devam ediyorum. 2. Lig B grubunda Antalya’yı temsil eden Konyaaltı Gençlik Spor Kulübünde 2 sezondur Takım Kaptanı olarak oynuyorum. Mevkim Stoper. Favori numaram ve vazgeçilmezim 4 numara.

15 yıllık önemli bir futbol geçmişiniz var. Tecrübelerinize dayanarak kadın futboluna dair neler söylemek istersiniz?

Futbolla tanıştığımdan bugüne kadar kadın futbolunda önemli gelişmelerin olduğunu söyleyebilirim. 2008 yıllarında ülkemizde kadın futbolu bu kadar yaygın değildi ve insanların varlığımızdan haberdar olmaması gibi durumlar söz konusuydu. Günümüzde artık biz kadınların da futbol oynadığını bilen insan kitlesinin olması, bizleri desteklemesi açıkçası bizleri daha çok motive etmekte.

Mevcut durumda Türk kadın futbolu yurt dışına nazaran daha geriden gelmekte. Bunun en büyük sebeplerinden biri ülkemizde kadın futbolunda alt yapının net bir şekilde olmaması. Altyapı olmadığı için kadın sporcular genelde 14-15 yaşlarında yeşil sahalar ile buluşuyorlar.

Yeterli antrenman düzeyi maalesef ülkemizde mevcut değil. Kadınlar erkeklere göre daha duygusallar ve kas gruplarımız erkeklerden biraz daha farklı ve geç gelişiyorlar. Çoğu futbolcu arkadaşlarımızın genelde yaşamış olduğu sakatlıkların sebebinin yapılan yanlış antrenmanlardan ve yüklemelerden dolayı olduğunu düşünüyorum. Buna istinaden kadın takımları ile anlaşan antrenörlerin ekstra bilgiye tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum.

U.S POLO Mağazasında 7 yıldır Yönetici pozisyonunda çalışıyorsunuz. Müşteri ilişkileriniz, sorumluluğunuzda bulunan personellerinizle ilişkileriniz, firmalar ile görüşmeleriniz gibi ilişkilere yıllardır oynadığınız futbolun katkıları nelerdir?

Küçük yaşlarda spora başlamam ve yaptığım branşın takım sporu olması, bireyselliğe yer verilmemesi, takım olarak kararların verilip hareket edilmesi gerektiği aşılandığı için çalışma alanımda büyük oranda katkı sağlamıştır.

Özellikle yaptığım spor dalı kadınlar için zor olarak görünüp şahsım olarak bu sporu yıllardır yapıyor olmak ve belirli başarılar sağlamak bana aşırı derecede özgüven kazandırdı. Bu durum gerek şirket içerisinde gerek müşterilerimiz ile iletişimimde kendimi daha kolay ifade edip kendimi kanıtlamamda olumlu katkı sağlamıştır.

Takım sporu yaptığım için bulunduğum mağazadaki ekip arkadaşlarım ile de takım arkadaşlarımmış gibi iletişim kuruyor, kendi kararlarımdan önce onların düşüncelerini, fikirlerini dinleyerek belirli kararlar alınmasını sağlıyorum. Çünkü yaptığımız işin her bir noktasında ekibime ihtiyacım olduğunun farkında olarak ilerliyorum.(Örn; Futbolda herkesin mevkisi ve belirli yetenekleri olduğu gibi mağazacılıkta da bu şekilde konum ve yetkinlikler mevcut.)

İlerleyen yıllarda "U.S POLO Antalyaspor" gibi bir kulüp kurma hedefiniz olabilir mi, bu gerçekleşirse ne gibi farklı projeleriniz olur?

Çalıştığım şirket adı altında bu şekilde bir kulüp kurma şansı bulabilme olasılığım ne kadar olur bilinmez. Fakat bir gün dediğiniz gibi böyle bir şey gerçekleşir ve bir kulüp yöneticisi olursam ilk soruda cevapladığım gibi küçük yaş gruplarından yetiştirerek kadın futbolunda önemli bir rol olmak istiyorum. Kendime ait tesislerin olması, zaman kısıtlaması olmadan kimi zaman sporcularımın ailesi ile eğlenceli bir ortam hazırlayabileceği yerler ayarlamak isterdim.

Sizce Türk Kadın Futbol Kulüpleri neden ilkokullarda organize olmuyor olabilirler?

Geçmişte ilkokul takım müsabakaları yapılıyordu fakat gördüğüm kadarıyla bu etkinlikler kısıtlanmış durumda. Bunu ailelerin ya da okulda bulunan öğretmenlerin talep etmemelerine ya da teşvik etmemelerine bağlıyorum.

Aslında ilkokullarda müsabakaların başlaması ileriki süreçlerde kadın futbolunun daha hızlı ve verimli gelişmesini sağlayabilir. Bunun için gerekli merciler daha etkili ve baskılı bir şekilde konular hakkında projeler çalışabilirler.

Sizce Türkiye'deki Kadın Futbolcuların ne kadarı sporla ilgili yasalara ve Spor Hukukuna hakimdir?

Bunu yüzdelik birime vuramam. Fakat baktığım zaman üst liglerde oynayan sporcuların büyük bir kısmının yasalara ve spor hukukuna hakim olduklarını düşünüyorum. Aslında bu dalda kariyer planları olan kişilerin bu konulara hakim olup neyi niçin yaptıklarını bilmeleri lazım. Kişiler yaptıkları dallarda başarıyı sadece yetenek olarak görüyorlar. Bulundukları alanda daha fazla bilginin kendilerini daha iyi yerlere getireceklerinin farkında değiller. Bu yüzden yönetim ve teknik heyetin sadece futbol için değil genel anlamda hangi branş olursa olsun sporculara teknik taktik öğretirken bu konularda da bilinçlendirilmeleri gerekmektedir.

Türk Kadın Futbolunun geleceği açısından, womengool.com gibi kadın futbolu odaklı yayınların artması ve büyümesinin önemi sizce nedir? Bu konuda kadın futbolculara düşen görev nedir?

Sizler gibi kadın futboluna destek olan sayfaların varoluşu kulüplere ve sporculara destekçi olan kişileri arttırması açısından çok güzel bir yaklaşım. Aslında geçmişte bu kadar ilgilenen sayfalar, kişiler olsaydı kadın futbolu bugün hangi konumda olurdu diye düşünmüyor da değilim. Biz kadın futbolcular olarak kendimize düşen görev; Kendimizi kötü gösterecek yanlış yaklaşım ve davranışlardan uzak durmalıyız. Sahada Fair Play’e uyup rekabet ortamını güzelleştirme şansımız varken bundan kopmamalıyız. Kadın olduğumuzu ve kadın futbolcu olduğumuzu unutmamalıyız. Sizin gibi sesimizi duyurmaya yardımcı olan kişilere kendimizi doğru ve net şekilde ifade etmeliyiz. Varlığımızı fark etmelerini sağlayıcı, futbolu güzelleştirici paylaşımlar yaparak önce kendimize daha sonra yanımızda olduğunu hissettiren sayfalara kendimizi kanıtlamalıyız.