INDEX

--Şeydanur Helvayiyen Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Merhabalar Şeydanur. Erzincan Gençler Gücü Takım Kaptanı, alt yapı antrenörü, Kızlar Sahada Platformu Antrenörü ve il hakemi olarak bu girişkenliğinin ve başarılarının kaynağı nedir?

Genetik kodlarla birlikte spora çok meraklı bir çocuk olarak hayata geldim. Babam gençliğinde futbol oynuyormuş. Abilerim sporla uğraşıyordu. Çok enerjik ve hiperaktif bir çocukluk dönemimim olmuştu. Bu şekilde sporla buluşup, çocukluğumdan beri hayatım spor oldu. Başarının verdiği haz,kendimde gördüğüm gelişim beni çok motive ediyordu. Emek verip sabrettiğim şeylerin beni her açıdan geliştirdiğini görmeye başladım. 21 yaşıma kadar atletizim, basketbol, futsal ve futbol olarak bu sporlarla lisanslı sporcu olarak bulundum. Olumsuzluklar, sakatlıklar yaşamama rağmen hiçbir zaman vazgeçemediğim bir sevda oldu. Benim için verilen bir hayatta, ileride bahsedebileceğim anı defterimi spor hayatımla dolduruyorum. Ailemin destekleri ile girişkenliğim daha da artış gösteriyordu. Benim için en önemli olan ailemin benimle gurur duymasıydı. Ben başardım diyebilmek, onları onurlandırmaktı. Bana desteklerini esirgemeyen ve başarılarımda en büyük katkısı olan aileme teşekkür ediyorum.

9 yıldır futbol oynuyorsun. Bu süreçte Erzincan'da kadın futboluna olan ilginin artışından bahseder misin?

Erzincan’da başladığım futbol hayatımda 9. Yılıma girdim. İlk başladığımız zamanlarda çok beklediğimiz ilgiyi göremiyorduk. Başarılarımızın artması sebebiyle adımızı duyurmaya başladık. 2. Lig’e çıktığımız sezonda beklediğimiz ilgiyi tamamıyla olmasa da görmeye başladık. Lakin düşüncem şu yönde, ilgi artışı hak ettiğimiz şekilde değil. Hâlâ hak ettiğimiz ilgiyi maalesef ki göremiyoruz.

Orada futbola ilgi duymayanlara da sizi destekleyenler var mı?

Futbola ilgi duymayıp, futbolcu olduğumuzu duyan insanlar şaşkınlık duyuyor. Aile üyelerimiz, komşularımız ve çevremizde ki insanlar ilgi duymasa bile bize desteklerini gösteriyorlar.

Tüm bu çalışmalarından biraz bahseder misin, haftalık nasıl bir programın oluyor?

Çalışmalarımı okulumla beraber yürütmeye çalışıyorum. Son sınıf öğrencisi olduğum için ayrıyeten KPSS çalışmalarımı sürdürüyorum. Haftalık olarak 3-4 gün kulüp antrenmanlarımız oluyor. Hafta sonu Kızlar Sahada projesi ile alt yapı grubumuzun antrenmanını sürdürüyorum. Hakemlikte ise haftada 2 gün antrenmanımız oluyor, hafta sonu ise maçlarda görev alıyoruz.

Tivi6 Kanalında yayınlanan Women Gool Programında futbolda cinsiyetin getirdiği zorluklardan bahsettin. Kadının anatomik yapısı göz önüne alındığında sence futbolun daha keyifli hale gelmesi ve kolaylaşması adına neler yapılabilir?

Kadınların maçlarında destek adına holigan ekipleri kurulabilir. Tribünlerde küfür ve saldırı gibi durumlarda yaptırım uygulanabilir.

Erkeklerle aynı saha ölçülerinde 90 dakika oynanması mıdır bu zorluk, yoksa başka konularda var mı?

Kadın anatomik ve güç olarak erkeklere göre daha zayıf kalan bir canlıdır. Lakin o sahada sevda ve zevkle oynadığımız vakit 90 dakikanın nasıl geçtiğini asla anlamıyoruz. Yaşadığımız zorluklar erkek futboluna verilen değerin kadın futboluna verilmemesidir. Eşitliğin olmamasıdır. Maddi ve manevi destek görememiş olmamızdır.

Bu bahsettiğin zorluklardan ötürü bir iyileştirmeye gidilmesi için buradan UEFA ve FIFA'ya ne mesajın olur?

UEFA VE FIFA’YA kadın futbolunun daha fazla duyulması ve yaygınlaşması adına kadın futbolu ile ilgili projeler oluşturulmasını dilerim. Maddi ve manevi olarak gerekli federasyonlara destek sağlamaları ile federasyonların bütün liglerin profesyonelleştirilmesini dilerim.

Takımın giderleri anlamında sponsor bulmakta zorlandığınızı söylemişsin. Anadolu'daki Kadın Futbol Kulüplerinin genel problemi olan sponsorluk konusuna ne gibi farklı yaklaşımların olur?

Türkiye genelinde illerde sponsorluk şubesi ve derneği gibi destek sağlamak isteyen insanların, kurumların direkt ulaşıp iletişim kurabileceği yerler oluşturulabilir. Her belediyenin, her ilde varsa eğer kadın kulüplerine destek ve sponsor olmalıdır.

Her ilin önde gelen iş adamlarının o ildeki takımlara sponsor olmaları konusunda iş paylaşımı yapabilmeleri adına devletin böyle bir yasa çıkartması sence sorunu tamamen çözer mi?

Bana göre olabilir. Bu şekilde sponsorluk desteği hakkında sorumlu kişiler olur. Şu an yaşadığımız problemler geride kalabilmesi için güzel bir çözüm olabilir.

Türkiye'deki kadın futbolcuların bir güç olabilmeleri adına onları temsilen yeni kurulmuş olan Kadın Futbolcular Derneği var. Buraya üye olarak bir çatı altında toplanmaları sence Türk Kadın Futbolunu ne kadar ileri götürür?

Kadın futbolu hakkında problemlere genel çözüm bulunabilir, farklı fikirler üretilerek kadın futbolu gelişimleri sağlanabilir. Bütün illerde dernek kurulabilir ve kadın futbolunu daha da ileri götürebiliriz.