INDEX

--Sözdar Günbattı Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Siirt Üniversitesi BESYO Antrenörlük Bölümü Öğrencisi Sözdar Günbattı, yaşadığı zorluklara rağmen köy yaşantısından nasıl mucizeler çıkabileceğini gösteren bir sporcu. Genç kadın sporcumuz “Çocukluğum çok zor geçti. Beni mutlu eden, futbolda yaptığımın karşılığını almam oldu” diyor. Gelecekte de büyük başarılara imza atacak olan sporcumuzun hayatı tüm gençlere örnek olmalı...
Şimdi gelin azmin, inanmanın başarmanın öyküsünü birlikte okuyalım…

Futbola başlamadan önce lisanslı olarak bir spor dalı ile ilgileniyor muydun?

Hayır, herhangi bir spor dalıyla ilgilenmiyordum.

Futbola yönelimin nasıl oldu?

Ben köyde doğup büyüdüm ve köy şartları inanılmaz derecede zor. Maddi durumumuz da pek iyi olmadığı için yazları okul harçlığımızı çıkarmak için hayvanların yanına giderdik. Tarla işlerini yapardık, okul ihtiyaçlarımızı o şekilde çıkarırdık. Çok zorlu bir çocukluk sürecim geçti. Tek oyun anlayışım futboldu boş vakitlerde erkekler ile top oynamaktı. Kendi hayatımı kurtarmak için bu işe adım atmak istedim. Dünya kupası kadın futbol takımlarını televizyonda görmem ve izlemem belki benim için adım atmamın başlangıcı oldu.

Kadın futbolunda erkeklerden farklı olduğunu gördüğün neler var?

En önemli maddi ayrıcalık erkek futbolunda kazanılan para. Kadın futbolunda süper ligde mücadele etmemize rağmen aynı seviyede değil. Bir diğer etken ilgi ve değer aynı değil.

Profesyonelliğe geçiş sence kadın futbolunda kaliteyi arttırır mı?

Tabii ki. Amatör ruhtan çıkıp da profesyonel olmak, oynamak kadın futbolunda kaliteyi arttırır. Tribünlerde kötü tezahürat daha az sanki.

Saha içinde durum nasıl? Daha mı saygılı kadınlar rakiplerine?

Tribünlerde çok kötü tezahüratlara maruz kaldık ki oynadığımız bölgeden veya takımın adından kaynaklandı açıkçası. Saygı, sevgi çerçevesinde mücadele etmeye dikkat ediyoruz. Bazen maç stresinden veya adrenalinin yüksek oluşundan en ufak müdahalede sesler yükselebilir ama kötü niyet olmadı hiçbir zaman.

Bir ülkede kadın futbolunun değer görmesi, kadınların daha değerli olmasına giden yollardan biri midir?

Kesinlikle öyle, ilham kaynağı oluyor. Bizler için bir takımda başarı geldikçe değer de artar ilgi de.

Türkiye’de 5 yıl sonra kadın futbolunu nerede görüyorsun? Hızla artan bir ilgi olduğunu düşünüyor musun?

Şu ana bakıldığında bu şekilde ilerlerse 5 yıl sonra çok daha iyi yerlerde olacağını düşünüyorum. İlginin hızla artacağını düşünmüyorum...

Futbolun toplumdaki yeri anlamında Kadın futbolunun önemi nedir?

Toplum her zaman hor görmüştür. Fakat zamanla birçok ön yargının yıkıldığına inanıyorum ki, oldu da yavaş yavaş değer görmeye başladık.

Kadın futbolunun kadınların toplumsal yaşamındaki etkisi nedir?

Daha çok erkek gibi oldunuz tabirini çok duyuyoruz ve sosyallikten uzak kalıyoruz. Antrenmanlar hayatımızın bir parçası oldu çünkü.

Toplumun sosyal ve kültürel değişimindeki kadın futbolunun etkisi nelerdir? Küfür, kavga, kötü tezahürat, şiddet üzerindeki etkisi?

Bu konu göreceli bir şey tabii ama etkisi var. Alt yapıdan öncelik kızlara karakter sonra futbol aşılanması olduğu için sporcular bir nevi topluma hazırlanıyorlar.

TV başta olmak üzere medya ve sponsorluk bağlamında Kadın futbolunun daha çok izlenir olması, taraftar bulması için neler yapılmalıdır?

Daha çok sponsor ve medya desteğiyle her maçın şifresiz kanallarda canlı olarak yayınlanması. Büyük stadyumlarda oynanması taraftar kitlesinin veya medyanın dikkatini çekebilir.

Kadın futbolunda fırsat eşitliği anlamında neler söylemek istersiniz?

Kesinlikle eşitlik yok.

Türkiye Futbol Federasyonu’nda Kadın futboluna olan desteklerin artması için Kadın Futbol Departmanlığı dışında başka hangi çalışmaların yapılmasını ve hangi birimlerin açılmasını istersiniz? TFF' nin Kadın Futboluna olan desteğini yeterli buluyor musun?

Her bölgede scout ekibinin olması ve milli takım departmanının her bölgede olması lazım. Her maça gitme imkanları ve yetenekli kızları keşfetmelerini istiyorum. TFF' nin kesinlikle kadın futboluna olan desteğini yeterli bulmuyorum.

Türkiye'de futbola yetenekli fakat imkanları olmadığı için bir kulüpte oynama şansı yakalayamayan kırsal kesimdeki kız çocukları için TFF' yle beraber hangi kuruluşların ne gibi sosyal çalışmalar ve işbirliği içerisinde bulunmalarını isterdiniz?

TFF’ nin gençlik müdürleriyle iş birliği yaparak kırsal kesimdeki okullara turnuvalar düzenleyerek yetenekli kızları bulmaları daha kolay olur.

Futbola ilk başladığınızda, antrenörünüz size iyi oynamanız için prim verdi mi?

Hayır tabii ki. A takımla antrenman yapıyordum ve hiçbir şekilde ben mücadele etmezsem gönderileceğimi biliyordum ekstra çalışıyordum.

Bugün aldığınız teşvikler nelerdir? Kadın futbolu için motivasyonunuz nedir?

Çok zor bir çocukluk geçirdim ve bu beni daha çok teşvik etti. Futbola tek motivasyonum yaptıklarımın karşılığını yavaş yavaş almam ve doğru yolda olduğuma inancım.

Profesyonel bir futbolcu olmanızın yolu nasıldı? İlk başta ne gibi zorluklar yaşadınız? Aşılması gereken başka engeller var mıydı?

Çok zor oldu. Ben küçük yaşta futbola, yaşıtlarımla maç yapmadan 16 yaşında başladım. Maç eksikliği tecrübesiz bir şekilde sezon ortasında Amed’in A takımına bir hocamın sayesinde gittim bir gün antrenmana çıktım. Hoca bizimle her gün katıl dedi ki sezonun bitimine 5 maç kalmıştı. Ondan sonra sezon bitti yaz tatilinde alt yapı seçmeleri vardı ben yine katıldım seçildim. A takıma seçildim ve ilk profesyonel imzamı o zaman attım. O zamanlar liseye gidiyordum ve lisem ilçedeydi şehre uzaklığı 1 buçuk saatti. Her sabah 5’te uyanır ilçeye gider ve saat 13.00 de şehre dönüp 15.00 gibi antrenmana yetişirdim. Çok zor bir lise hayatım geçti. En büyük engelim okul oldu. Beni zorluklarla baş etmem motive ediyordu, antrenmanlardaki verimim beni mutlu ediyordu.

Günümüz erkek çocuklarının kızların futbol oynayamadığını düşünerek antrenmanlarda daha az pas attıklarını görüyoruz. Genç kızlara ne tavsiye edersiniz?

Ön yargılar işleve geçildikçe bir şeyler başardıkça yıkılır pes etmesinler asla.

Başarılı bir profesyonel futbolcu olmanıza rağmen erkekler Kadın futboluyla ilgili şakalar ve olumsuz açıklamalar yaptığında onlara nasıl cevap veriyorsunuz? Sizin de onlarla karşılıklı şakalaştığınız veya eleştirdiğiniz taraflar oluyor mu?

Tabii ki şakalar oluyor, işin profesyonelliğini hiçbir şeyin görünürde olmadığını bu kadar basit bir iş olmadığını açıklıyorum. Bende eleştiriyorum onları eksik yanlarını profesyonel davranmadıklarını.

Bize kadın futboluyla ilgili geleceğe yönelik umutların hakkında daha fazla bilgi verebilir misin? Hedeflerin neler?

Hedefim en iyi yerlerde futbol oynamak ya da yurt dışında oynamak. Geleceğe yönelik umutlarım var çünkü kadın futbolu gelişiyor ve yavaş yavaş değerlendiğimizi düşünüyorum.

Türkiye'deki kadın futbolun gelişimini nasıl görüyorsunuz? ASKF ve TFF' nin kadın futboluna yönelik yeterli desteği sunduğunu düşünüyor musun?

ASKF yani amatör liglerde yaşanan krizleri görüyoruz. Yeterli maddi desteğin olmaması. Kadın futboluna destek çıkacaklarını düşünmüyorum. TFF elinden geldiğince destekte bulunuyor ki kadın futbolunun buraya gelmesindeki en büyük etken TFF. Fakat yeterli mi derseniz ben yeterli bulmuyorum, daha fazlasını da yapabilir.

Türkiye'de Kadın Futbolunun finansal kaynaklar, tanınma ve destek açısından erkek futboluyla eşit statüye ulaşması için nelerin yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? Kadın futbolcuların kendilerini erkek futboluyla karşılaştırmasını doğru buluyor musunuz, yoksa ikisini ayrı düşünüp kadın futboluna ve kadın futbolunda ne kadar gelişme kaydettiğinize mi bakıyorsunuz?

Öncelikle ayrımın olmadığı bir toplumda gerek dini açıdan bahane edenler gerekse ahlak açısından kadınlar neden futbol oynar bahanesini herkes bir kenara bırakacak ki erkekler ile aynı statüde yer alabilelim. Nasıl ki erkeklerin bu işe yıllarca emek verdiklerini düşünüyorlar ya aynısını kadınların da yaptığı belki de daha fazla zorlandığı bilincinde olan topluma sahip olmamız lazım. Tabii ki erkekler ile fiziksel gücümüzün aynı olmadığımızın bilincindeyiz fakat erkek futbolundan esinleniyoruz. Bu bir gerçek birçok kadın futbolcunun idolü erkek futbolcular onlar gibi oynamak onlara benzemek kadın futbolunda inanılmaz bir fark yaratıyor. Erkeklerle kıyaslanıp kadın futbolunda farkı görebiliyoruz. Bir tarafa ilgi artarken diğer tarafa ise ilgi azalıyor tabi. Kulüpler alt yapıda kendi oyuncusunu iyi yetiştirmeli, şans vermeli, bol bol maç yapılmalı tecrübe kazanmak adına.

Futbol Federasyonu Başkanı olsan insanların kadın futboluna olan ilgisini nasıl çekerdin veya ne tür kampanyalar yapardın?

Gerek medyada gerekse reklamcılıkta ilgi çekmek adına kadın futbolculara yer verirdim. Erkek A takımı olan kadın takımları her maçta sahaya davet edip taraftarları selamlayarak değerli olduklarını gösterirdim. Böylece kız erkek ayrımcılığı ortadan kalkabilir en iyi imkanlar ile alt yapıdan A takıma kadar olan takımlara maddi olanağı sağlardım.

Yetkin olsaydı Futbol hayatın boyunca Türkiye'de hangi Kadın Futbolculara Fair-play ödülü verirdin?

Esra Erol’a fair play ödülünü verirdim.

Hangi Kadını TFF Başkanı olarak görmek isterdin?

Didem KARAGENÇ, Başkan olarak görev yapmasını isterdim.

Türkiye'deki Kadın Futbol Kulüp Başkanları arasında Kadın Futbolunun gelişimi adına ciddi dayanışma birliği görüyor musun?

Evet görüyorum

Türkiye'deki üniversitelerin Kadın Futbolunun gelişimi için yeterli akademik çalışma yaptıklarını düşünüyor musun?

Hayır, yeterince çaba göremiyorum.

Türkiye’deki Kadın Derneklerinin Kadın Futbolunun yaygınlaşması için yeterli çalışma yaptıklarını düşünüyor musun?

Hayır. Kadın derneklerin de de böyle bir çalışma yok.

Türkiye'deki Kadın Futbolcuların derdini sence en çok kim dinliyor?

Kadın futbolunun içinden biri olarak çıkanlar dinler.