INDEX

--Dülşah Malkoç Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Merhabalar Dülşah. Futbola küçük yaşlarda Urfa'da başlamanın avantajları ve dezavantajları nelerdi?

Ben spora atletizm ile başladım ve bir süre o sporda ilerledim, çeşitli dereceler elde ettim. Ancak daha sonra futbola ilgi duydum ve o zamanki tek kız takımının hocası olan Mustafa Abak hocamıza gidip futbolcu olmak istediğimi söyledim.

Şanlıurfa gibi bir yerde kızların futbol oynamasına karşı bakış açısının pek iyi olduğunu söyleyemeyiz. Burada bir kız çocuğu olarak futbol oynamak, bir takımda lisanslı futbolcu olarak yer almak kolay olmasa da rahmetli Mustafa hocamın desteğiyle bu takımda yer almaya başladım. Pek bir avantajdan bahsedemeyiz burada kız çocuğu olarak futbol oynamanın çünkü destek ve ilgi çok az maalesef. Bizim için toplumsal, maddiyat veya bireysel olarak birçok dezavantaj olsa da içimizdeki futbol aşkı ve mücadele azmimizle bunları aşacağımıza inanıyorum.

Şanlıurfa Gençlik Spor sana neler kazandırdı, hocalardan, yönetimden ve diğer destekleyenlerden biraz bahseder misin?

Şanlıurfa Gençlikspor Kız Futbol Kulübü bana sporla daha fazla iç içe olmayı, güzel arkadaşlıkları, mücadeleyi, bağlılığı ve hayallerimin peşinden koşmayı öğretti. Tabi bunların hepsini 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz canımız hocamız Mustafa Abak’tan öğrendim. Şimdi eğer bu takımda mücadelemizi sürdürüyorsak ondan öğrendiğimiz hiçbir zaman pes etmeme, her zorluktan mücadele ederek çıkma gibi dersler sayesindedir.

Hocamızın anısını her zaman onun bize gösterdiği değerleri ve dersleri uygulayarak yaşatacağız. Bu kulüpte mutluluğu da hüznü de yaşadım, hayatın her iki tarafını da gördüm. Yine bu durumlardan sporla çıkacağımı da öğrendim ve bu yolda mücadelemi sürdürüyorum. İnşallah Mustafa hocama, üzerimde emeği olan Ayşe Bağmancı hocama ve kulübümüze layık bir futbol kariyerine sahip olmak için elimden geleni yapacağım.

Kadınlar 3'ncü Lig 17'nci Grubun Lideri olarak 14 Haziran'daki Play Off'lara katılmaya hak kazandınız. Bu aşamaya nasıl geldiniz, hocalar, yönetim ve futbolcular olarak hangi fedakarlıkları gösterdiniz?

Biz depremde Mustafa hocamızı kaybettikten sonra gerçekten çok bunalımlı döneme girdik, zor zamanlar geçirdik ve geçiriyoruz. Maçlarımız yaklaşırken bu kulübün bize hocamızın emaneti olduğunun farkındaydık ve bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Ayşe Bağmancı hocamız öncülüğünde toplanıp Mustafa hocamızın anısını yaşatmak ve onun kızları olduğumuzu göstermek için çalışmalarımıza başladık.

Grup maçlarında da 6 maçta 5 galibiyet ve 1 beraberlik alarak grubumuzu lider tamamladık. Bu takımda hocası, idarecisi, büyüğünden küçüğüne tüm futbolcuları elinden gelen her fedakarlığı gösteriyor. Tek amacımız bizi yetiştiren, sporu sevdiren Mustafa hocamızın anısını yaşatıp onun mücadeleden vazgeçmeyen kızları olduğumuzu göstermektir.

Oynadığımız maçlarda da bunu 2 farklı geriye düştüğümüzde dahi mücadeleden kopmayıp galip gelerek vazgeçmediğimizi, mücadeleyi sonuna kadar sürdürdüğümüzü gösterdiğimize inanıyorum.

Play Off'lara takım olarak hazır mısınız, eksikleriniz ne durumda?

Play Off’lara iyi idmanlarla hazırlanıyoruz, kendimize güveniyoruz. Tabi ki takımda bazı eksikler oluyor. Kırsalda veya ilçede yaşadığı için sürekli gelemeyen, sınavlara hazırlanan arkadaşlarımız var. Biz elimizden geldiğince her gün idman yapıp hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Arada hazırlık maçlarıyla maç tempomuzu korumaya çalıştık.

Play off ilk maçımızda da Bitlis Kadın Futbol Kulübü ile karşılaştık. Sıcak havada zor geçen maçta 2-1 geriye düşüp 10 kişi kalmamıza rağmen mücadeleden vazgeçmeyerek 3-2 kazandık. İnşallah play off yarı final maçını da iyi bir performansla kazanıp finale kalırız.

Takımda hangi mevkide oynuyorsun, oynadığın mevkinin zor ve eğlenceli yanları nelerdir?

Ben stoper olarak görev yapıyorum. Takımın gol yememesi için mücadele vermek, takıma bu anlamda yardımcı olmak bu mevkinin güzel yanlarından diyebilirim. Stoper gerçekten zor bir mevki çünkü tehlike bölgesindesiniz ve genelde hatanızın telafisi zor oluyor. Bu anlamda her an dikkatli ve motive olmak zorundayız. Savunma hattındaki arkadaşlarla ve kaleciyle çok uyumlu olmak gerekiyor gerek ofsayt konusunda gerekse çıkış ve dönüşlerde birbirimizi iyi tamamlamamız gerekiyor.

Eğlenceli yanına bakarsak da zaten futbol zor olduğu kadar eğlenceli bir oyun, mevkinizde iyi performans verdiğinizde ve sonuç olarak kazandığınızda eğleniyorsunuz. Bu anlamda mevkisel değil genel anlamda futbol oynarken çok eğleniyorum diyebilirim.

Takımın morali ve motivasyonu nasıl, zorluk çeken arkadaşların var mı, anlatır mısın?

Bölgemizde yaşanan deprem ve sel felaketleriyle ve canımız Mustafa Abak hocamızın vefatı bizi çok etkiledi. Gerçekten bu durum herkeste bir üzüntü ve moralsizlik oluşturdu doğal olarak. Halen de bu acıyı her an yüreğimizde hissediyoruz. Daha sonra hocamızın anısını yaşatmak için çalışmalara başlayıp grubumuzu da lider tamamlayınca bir nebze moral depoladık ve azimle çalışmaya devam ettik.

Herkesin ruh durumu farklı, her arkadaşımız bu duygu yoğunluğunu farklı yaşıyor ama herkes hocamızın emaneti olan bu takımın başarısına odaklanmış durumda ve bu şekilde kendini motive ediyor.

Urfa'da ki yetkiler size antrenman ve saha anlamında yeterli desteği sunuyorlar mı?

Takımımız Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde olduğu için tesis, saha ve kısmen malzeme desteği bulunuyor. Saha sayısı az olduğu için bazen antrenmanlarımız aksayabiliyor ama genel olarak bu konuda ciddi bir sıkıntımız bulunmuyor. Onun dışında takımımız için farklı bir kurumdan destek almıyoruz ancak bireysel olarak takımımıza destek olan, gönül veren insanlar bulunuyor. Bu takım için bir şeyler yapan ve elini taşın altına koyan herkese teşekkür ediyorum.

Urfa'da hem kulüpler bazında hem de okullar bazında kızların futbol oynamasına nasıl bakılıyor, halkın genel olarak ilgisi ne düzeyde?

Kadın futbolu Şanlıurfa’da maalesef gerekli ilgiyi ve değeri henüz görmedi. Bunun için Mustafa hocamız başlangıç yapıp bu takımı kurdu ve çeşitli etkinliklerle kız çocuklarının futbolla spora başlamalarını, kendilerini bu alanda geliştirmelerini sağlamak için uğraştı. Profesyonel ve amatör kulüplerden kadın futbolu ile ilgili pek bir destek veya adım görmedik.

Bu yıl bizim dışımızda Viranşehir Kadın Futbol Kulübü de kuruldu ve ligde mücadele etti. Bu tabi ki Şanlıurfa’da kadın futbolunun gelişimi için güzel bir adım oldu. İnşallah elde edeceğimiz başarılarla kadın futbolunun daha iyi yerlere gelmesine vesile olacağız.

Halkın kadın futboluna olan ilgisini arttırmak için oradaki kadın futbol kulüpleri çeşitli etkinlikler yapıyorlar mı?

Zaten Urfa merkezde tek kadın futbol kulübü biziz ve bu anlamda hocalarımız gerekli çalışmaları yürütüyorlar. Eskiye göre tabi ki daha fazla kız çocuğunun ilgisi var ve sürekli yeni kızlar gelip futbolcu olmak istediklerini söylüyorlar. Bu gelişme bizi mutlu ediyor ve gelecek adına umut veriyor.

Urfa'da hangi liglerde kaç kadın futbol kulübü var, hangileri kadın futboluna önemli yatırımlar yapıyorlar ve kimlerin desteğini alıyorlar?

Şu an Şanlıurfa’da merkezde yıllardır sadece kulübümüz Şanlıurfa Gençlikspor var. Bu sene Viranşehir Kadın Futbol Kulübü de kuruldu. İki takım da şu an 3. Ligde mücadele ediyor. Diğer takımın destek durumunu bilmiyorum ancak biz Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olduğumuz için ilgili müdürlükten saha ve malzeme desteği alıyoruz.

Kadın Futbolunda Avrupa standartlarını yakalayabilmek için özellikle ilkokuldan itibaren futbola başlamanın çok önemli bir konu olduğunu düşünürsek, Urfa'daki kadın futbol kulüpleri Urfa'nın ilçeleri, köyleri dahil olmak üzere okullarda sıklıkla yetenek taraması yapabiliyorlar mı?

Yetenek taramaları ve seçmelerin ilçelerde veya kırsalda çok geniş alanlarda değil de okullar arası futsal turnuvalarında yapıldığını biliyorum. Tabi ki hocalarımız kendileri yetenekler bulmaya çalışıyor ya da yetenekli olduğunu düşündüğü kızları takıma alıp yetiştirmeye çalışıyor ancak kapsamlı bir altyapı veya yetenek taramasından bahsedemeyiz.

Hedeflerine ulaşmak için antrenman harici ekstra çalışmalar yapıyor musun, detaylandırır mısın?

Antrenman dışında fırsat buldukça fitness yapıyorum ve evde esneklik için küçük antrenmanlar yapıyorum. Bunun dışında uykuma ve beslenmeme dikkat etmeye çalışıyorum. Hedeflerime ulaşma yolunda çok çalışmam gerektiğinin farkında olarak elimden geldiğince kendimi hazır tutmaya çalışıyorum.