INDEX

--Gamze İskeçeli Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Bize biraz kendinden bahseder misin?

Adım Gamze İskeçeli 1983 İzmir doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi İzmir’de aldım. Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretmenlik mezunuyum.

Futbola başlamadan önce lisanslı olarak bir spor dalı ile ilgileniyor muydun? Futbola yönelimin nasıl oldu? Başarılarından biraz bahseder misin?

Spora futbol branşıyla başladım. 7 yaşından beri mahallede erkek arkadaşlarımla oynayarak büyüdüm ve geliştim. O yıllar İzmir’de kadın futbol kulübü olmadığı için İzmir Spor’un erkek alt yapısına yazıldım ve orda tam anlamıyla kulüp bazında başlamış oldum. Orada erkeklerin arasından o yılın gol kraliçesi oldum. 1995 yılında Altay kadın futbol takımında yoluma devam ettim. En büyük başarım Milli Takım formasını terletmek oldu. Kulüp bazında ise Konak Belediyespor ile 2013 yılında Şampiyonlar Ligi son 16 ya kalma başarısı elde ettik.

Türkiye`de 5 yıl sonra kadın futbolunu nerede görüyorsun? Bu alanda Amerika, Fransa gibi ülkelerle rekabet edebiliyor hale gelir mi? Ülkemizde kadın futboluna karşı hızla artan bir ilgi olduğunu düşünüyor musun?

Büyük kulüplerin lige katılmasıyla ilgi daha da arttı ve kadın futbolu adına çok güzel adımlar atıldı. Profesyonel olursak eğer, 5 yıl sonra daha iyi yerlere geliriz fakat Amerika ve Fransa şu an çok üst düzeyde. Onların seviyesinde olur muyuz? İnşallah diyelim.

TV başta olmak üzere medya ve sponsorluk bağlamında Kadın futbolunun daha çok izlenir olması, taraftar bulması için neler yapılmalı, bu konuda fikirleriniz neler olabilir?

Lig maçlarının televizyon kanallarında canlı yayınlanması ve sponsorluk anlamında destek olunması gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye'de futbola yetenekli fakat imkanları olmadığı için bir kulüpte oynama şansı yakalayamayan kız çocukları için ilgili kurumların ne gibi çalışmalarda bulunmalarını istersin?

TFF Ülker futbol köylerinde antrenör olarak görev almıştım. Federasyon buna benzer çalışmaları devamlı yapabilir.

Kaç yıldır futbol oynuyorsun ve bu süre içinde kulüplerden aldığın ücretler seni tatmin etti mi? Umutların, hedeflerin neler?

1997-2014 yılları arası lisanslı olarak futbol oynadım. Sadece Konak Belediyespor’da oynadığım son 2 yıl para kazandım ama elbette ki bu kazanç beni tatmin etmedi. Milli futbolcu olduğum halde erkek sporcuların aldığı maaşın binde biridir kazancımız. Antrenör olarak devam ediyorum artık. Şu anki hedeflerim arasında, antrenör olarak görev yaptığım kulübümü Şampiyonlar Ligi’ne taşımak ilk sırada...

Erkeklerin yaptığınız işe daha fazla saygı duyması için neler yapılabilir? Saha içinde kadınlar rakiplerine daha mı saygılı sence? Genç futbolcu adaylarına ne tavsiye edersin?

Erkek futbolundan bir farkımız yok. Saha aynı, top aynı, amaç aynı :) Tabi ki saha içinde herkes birbirine saygılı ama o kazanma hırsı bazen değişik duygular içine katabiliyor bizleri. Genç kızlara tavsiyem, kendilerine güvenip inandıkları bu yolda daima çalışarak üstüne koyarak ileri gitmeleri. Şu anki gençlerimiz çok şanslı, biz hiç kulüp bulamadan ve para kazanmadan yaptık bu işi. Onların kulüp seçenekleri de maddi kazançları da oldukça tatmin edici artık.

Sence tüm dünyada maddi gelir anlamında erkek futbolcularla kadın futbolcular eşit statüde mi olmalı, bu konuda fikirlerin neler olur?

Kesinlikle eşit statüde olması gerekiyor.

Türkiye'deki kadın futbol kulüp başkanları arasında genel olarak kadın futbolunun gelişimi adına ciddi bir dayanışma ve iş birliği görüyor musun?

Son yıllarda gelişen bir iş birliği görüyor gibiyim.

Türkiye'deki üniversitelerin ve Kadın Derneklerinin kadın futbolunun gelişimi için yeterli sosyal ve akademik çalışma yaptıklarını düşünüyor musun?

Evet demeyi çok isterdim ama maalesef hayır demek zorundayım.