Merhaba ben Nurgül Tüngür Daşdelen. İzmir Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliğini bitirdikten sonra Üniversitede Paramedik okudum. Meslekteki 11. Yılım. Hastane, 112 ambulans, huzur evi, aile hekimliği gibi sağlık hizmetlerinde çalıştım.
Şu anda bir kurumda görev yapmaktayım. Part time olarak ta İzmir Saha Sağlık Derneğinde Başkan Yardımcısıyım ve sahalarda sağlık görevlisi olarak hizmet vermekteyim. 10 yıldır saha sağlık görevlisi olarak çalışmaktayım. Sahalardaki İlk ve en uzun kadın sağlık personeliyim.
Bu işe şöyle başladım. Bir arkadaşımın önerisiyle Karşıyaka Hasan Türker sahasında ilk maçıma çıktım. O sahaya düzenli olarak gidilmediğini ve sahanın boş kaldığını öğrendim. Oraya bir kaç kere düzenli gittikten sonra devamlı benim gelmemi istediler. ASKF'ye gittim, yetkililerle görüştüm ve beni sabitlediler. Hafta sonlarım hep oralarda geçti. Yağmurda doluda sıcağın altında şikâyet etmeden yıllarca gidip geldim. Maç anında hızlı bir koşma sonrası Menisküs yırtığı geçirdim ve o halde bile görev yerimdeydim. Bazı duyguları tarif etmek çok zordur. Ben bu işi şöyle tanımlıyorum; kronik bir hastalığa yakalandım ve kopamıyorum bu işten. Yöneticiler, Kulüpler, sporcular tarafından sevildim ve benimsendim. Varlığımın önemini gösterdiler bana. Ben de daha hevesle işime sarıldım. 2016'da dernek kuruldu ve beni de yönetime aldılar. Bunda tek kadın sağlık görevlisi olmam da etkili oldu. 2018 de dernek aktif olarak çalışmaya başladı. Zamanla sağlık personelleri arttı. Belli bir zaman sonra kadın sağlıkçılar da olmaya başladı. Ben bir akım başlattığımı düşünüyorum. Beni görüp de çevresindeki kadın sağlıkçıları çağıranlar oldu. Benim görüşlerimi aldılar. Ben eskiden sahalarda hiç kadın görmezken şimdi hem sağlık personeli hem hakemler hem seyirciler kadınlarla dolu. Bu çok gurur verici benim için.
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; Kadınlar toplum yaşamında erkek¬lerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır.
İnsanların sağlık sorunlarını çözdüğümde bana olumlu geri dönüşler oluyor. Buda beni daha çok motive ediyor.
Fiziksel şiddete uğramadım fakat o an ki müsabaka mücadelesinden dolayı antrenörlerin ve futbolcuların nabızlarının yüksek olması nedeniyle tedavide görüş ayrılıkları yaşadığımız zamanlar oldu.
Maç anında sporcular ve antrenörler haklı olarak yaşadıkları stres ve heyecana yenik düşüp itiraz edebiliyorlar. Bende ilk önce onlarla konuşup psikolojik destek sağlıyorum. Sonra yaşadığı sakatlığın ona ne gibi komplikasyonlar yaratacağını anlatıyorum.
Sağlık alanı devamlı güncellenen bir daldır. Bu yüzden devamlı sporcu sağlığı, fizik tedavi, acil yardım içerikli kitaplar alarak kendimi geliştiririm. Yıl içinde sağlık eğitim ve seminerlerine katılırım.
Ara ara bu problemleri yaşıyoruz. Mücadele hırsından dolayı öfkeli olan antrenörleri ilk önce konuşarak sakinleştiriyorum. Futbolcunun sakatlığının tıbbi komplikelerini anlatarak ileri de yaşayacakları sorunları anlattıktan sonra antrenörler ikna oluyor.
Evet oldu. Herkesin gittiği belli bir saha vardı. Birbirimizden bağımsız olarak görev yapıyorduk. Bazı problemlerimizi dile getirebileceğimiz bir ortam yoktu. Bizde bunları dile getirerek, ASKF yönetimi bizleri ortak bir çatı altında buluşturdu. 2016 yılında ASKF genel sekreteri Kadir Akbulut Başkanlığında kurulan derneğimizle birlikte İzmir’de saha sağlık görevlileri derneğinin temelleri atıldı. 2018 de dernek aktif olarak çalışmaya başladı. Kadın sağlık görevlileri gelmeye başladı. Şuanda 45 tane kadın sağlık görevlisi var.
Derneğimiz bünyesinde ilk yardım kursu açıldı. Seminerler verildi. İlk yardım kitapları dağıtıldı. Bazı hastanelerle protokoller imzalanarak sahada çalışan sağlık görevlileri sayısı arttırıldı. Dernek olarak sağlık malzemesi temini sağlanıyor.
Bu konularla ilgili ASKF ve diğer illerdeki saha sağlık dernekleriyle çalışmalar yapmaktayız.