INDEX

--Sude - Buse Dağdelen Röportajı--, Özgür Kayaoğlu

Yaşınızı ve eğitim durumunuzu öğrenebilir miyim? Futbola ikiz kardeşler olarak başlamanız nasıl oldu, aynı anda mı başladınız?

Sude Dağdelen: 19 yaşındayım. Fenerbahçe Üniversitesinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde tam burslu olarak okuyorum. Futbola 6 yaşında ikiz kardeşimle beraber başladık. Buse’yle beraber sokakta, okulda, teneffüslerde devamlı futbol oynardık. Bir gün ilkokul arkadaşımın babası bizi Galatasaray Futbol Okulu erkek takımının antrenmanını izlemeye götürdü. Hocayla konuştuk ve erkek takımında antrenmanlara çıkmaya başladık.

Buse Dağdelen:19 yaşındayım. Fenerbahçe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde tam burslu okuyorum. 2. Sınıf öğrencisiyim. Futbola ikiz kardeşimle birlikte başladık. Mahallede, okulda teneffüslerde bulduğumuz her fırsatta futbol oynardık. İlkokuldayken Galatasaray Futbol Okulunda oynayan bir arkadaşımızın antrenmanını izlemeye gittik. Arkadaşımın babası antrenörlere bizim futbol oynadığımızdan bahsetmiş. Onlar da bizim antrenmanlara katılmamıza izin verdiler. İlk önce erkek takımında antrenmanlara çıkmaya başladık.

İkiniz de 9 yıldır lisanslı olarak aynı kulüplerde oynamışsınız, lisanslı olmadan önceki, sonraki ve şu andaki süreci biraz anlatır mısınız, kimler bu konuda hep yanınızdaydı, hangi zorlukları ve başarıları yaşadınız?

Sude Dağdelen: Erkek takımında antrenmanlara çıktığımız dönemde Beden Eğitimi öğretmenimiz Remzi Kulaber bize çok destek oldu. 3 sene sonra kulüp yöneticileri bize bir kadın futbol takımı bulduğunu söyledi ve bizi Derince Belediye Spor’a yönlendirdi. İlk lisansımız orada çıktı. Derince Belediye Spor ’da maçlara çıktık. Sonra kulüp kapandı. Oradaki hocamız Hasan Alemdar takımı dağıtmadı. Sonraki süreçlerde çok destek oldu ve Harb İş Spor, ardından Kocaeli Kadın futbol kulübü adı altında 2.lig, 3.lig ve Süper Lig’de maçlara çıktık. Yıldızlar kategorisinde Türkiye şampiyonu olduk. O senelerde Buseyle beraber u15 milli takım kampına davet edildik. Bu süreçte en büyük destekçimiz ailemiz oldu. Her zaman futbol oynamamızı desteklediler. Ailemizin desteğini devamlı hissettik. Bu da bize güç verdi.

Buse Dağdelen: 2-3 sene boyunca erkek takımında antrenmanlara çıktık. Başlarda erkeklerin arasında tek kız olarak oynamak zordu. Ama zamanla bize alıştılar. Babam başta olmak üzere ailemiz her zaman bizim yanımızda oldu. Bu süreçte oradaki antrenörümüz Remzi Kulaber de her zaman bize destek oldu. Sonrasında bizi Beden Eğitimi öğretmeni olduğu okula davet etti ve okulda bir kız futbol takımı kurdu. Okul takımıyla birçok maça çıktık. Kocaeli’de bir kadın futbol takımı olduğundan haberimiz yoktu. Kulüp yöneticileri bizi Derince Belediye Spor Kadın Futbol takımına yönlendirdiler. İlk lisansımız Derince Belediye Spor ‘da çıktı.2 sene sonra Derince Belediye Spor kapandı. Oradaki hocamız Hasan Alemdar takımı dağıtmadı. Belli bir süre takım kurulana kadar kulüpsüz olarak antrenmanlarımıza devam ettik. Sonrasında Harb İş Spor ve ardından Kocaeli Bayan Futbol Kulübü olarak 2.lig, 3.lig ve Süper Ligde maçlara çıktık. U-15 milli takım kampına davet edildik.2018-2019 yıldız kızlarda Türkiye Şampiyonu olduk. Bu süreçte hocamız Hasan Alemdar her zaman yanımızda oldu. Şu an Kocaeli Bayan Futbol Kulübünde 1.ligde mücadele ediyoruz.

Şu an oynadığınız Kocaeli Bayan Futbol Kulübü maçlarında hangi pozisyonda oynuyorsunuz, genel olarak İkiniz de ilk 11'de yer alıyor musunuz?

Sude Dağdelen: Kocaeli kadın futbol kulübünde stoper oynuyorum. Genelde ikimiz de ilk 11’de oynuyoruz.

Buse Dağdelen: Sol bek pozisyonunda oynuyorum. İkimiz de genelde ilk 11’de yer alıyoruz.

İkizlerden birine maçlarda faul yapıldığında kardeşlik duygusuyla ani kızgınlık, öfke gibi reflekslerinizi kontrol edemediğiniz oluyor mu?

Sude Dağdelen: Tabi ki bazı durumlarda öfkelenebiliyorum ama maçın içinde ani öfkeyle davranmıyorum saha içinde genelde sakin kalabiliyorum.

Buse Dağdelen: Tabi ki kardeşlik duygusuyla bazen kontrol etmek zor olabiliyor. Ama maç içinde duygularımızı kontrol etmek zorundayız. Bu konuda kontrollü olduğumu söyleyebilirim.

İkiz olmanın normal hayatta ve futbol oynarken avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sude Dağdelen: Avantajlarından biri beraber ekstra antrenmanlar yapabiliyoruz. Birbirimizi motive edip eksiklerimiz üzerinde konuşuyoruz. Futbolun dışında da genelde beraber zaman geçiriyoruz. Her konuda birbirimize destek oluyoruz. Dezavantaj olarak da çok benzediğimiz için hocalarımız bizi bazen karıştırıyor. Bu yüzden saha içinde karışıklıklar olabiliyor.

Buse Dağdelen: Normal hayattaki avantajlarından bahsedecek olursam her zaman her şeyi beraber yapıp beraber paylaşabileceğiniz, her zaman yanınızda olacağını bildiğiniz birinin olması insanı iyi hissettiriyor. Futbol açısından avantajlarını söyleyecek olursam sahada birbirimizin ne yapacağını nereye nasıl pas atacağını tahmin edebiliyoruz. Bu da oyunumuza olumlu yansıyor. Saha içi ve saha dışında birbirimizi motive ediyoruz. Ama bazen sahada birbirimizin yaptığı hatalardan etkilenip biraz duygusal yaklaşabiliyoruz; bu da bazen birbirimizi düşürmemize sebep olabiliyor.

İkiz olduğunuz halde sizi birbirinizden ayıran temel özellikler nelerdir?

Sude Dağdelen: Benim Buse’ye göre daha sakin bir yapım var diyebilirim. Bir de ben genelde Buse’ye göre olaylara karşı daha sabırlı yaklaşıyorum.

Buse Dağdelen: Sude bana göre daha sakin ve sabırlı diyebilirim.

Türkiye'deki ve Avrupa'daki hedefleriniz neler?

Sude Dağdelen: ilk olarak Türkiye’de süper ligdeki büyük takımlardan birinde oynamak istiyorum. Daha sonra Avrupa’ya gidip orada şampiyonlar ligi seviyesinde maçlara çıkmak istiyorum. Ama ikimizin de gerçekleştirmek istediği ortak hedefimiz birlikte milli maça çıkmak.

Buse Dağdelen: Türkiye’de kendimi daha fazla geliştirip sonrasında Avrupa’da bir takımda oynamak istiyorum. Aynı zaman Sude ile birlikte milli takım forması giyip ülkemi temsil etmek istiyorum.

Türk Kadın Futbolcuların yaşadıkları problemler, zorluklar nelerdir, bu konuda yetkililerden ne gibi talepleriniz olabilir?

Sude Dağdelen: Özellikle maddi anlamda kadın futbolcular hak ettikleri ücretleri alamıyor. Futbol oynamanın yanında ekstra işler yapmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle sponsor desteği verilmeli ve kadın futbolunun bilinirliliğinin artması için maçlar televizyonda yayınlanmalı.

Buse Dağdelen: Kadın futbolcuların çoğu sadece futbol oynayarak geçimlerini sağlayamıyorlar. Maddi açıdan ve sağlanan imkanlar açısından erkeklerle eşit fırsatlara sahip değiller. Sponsorlar daha çok devreye girmeli ve ligimiz profesyonel statüye geçmeli diye düşünüyorum.

Futbolda gerçek başarı için ikinizden de ayrı ayrı birer mesaj alabilir miyiz?

Sude Dağdelen: Yaşadığımız zorluklar ve karşılaştığımız engeller ne olursa olsun hedeflerimize odaklanıp çalışmayı bırakmamalıyız.

Buse Dağdelen: Her zaman çok çalışıp hedefimize odaklanmalıyız. Her başarısızlığımızda daha çok güçlenip yolumuza devam etmeliyiz.

Bir önceki kulübünüzden ne kadara transfer oldunuz, şu an aldığınız ücretler nedir?

Sude Dağdelen: Kocaeli kadın futbol kulübünde oynarken yarım sezon Dudulluspor’a bedelsiz olarak gittik ve bedelsiz olarak geri geldik. Hiçbir zaman büyük paralar kazanmadık. Şu anda da aynı şekilde devam ediyor.

Buse Dağdelen: Kocaeli Bayan Futbol Kulübünde oynarken yarım sezon Dudullu spora bedelsiz olarak gittik. Sonrasında bedelsiz olarak geri döndük. Harçlık denebilecek küçük paralar kazandık